Veste uriașă pentru bolnavii de diabet: insulina injectabilă ar putea deveni istorie!

  • Publicat:
Veste uriașă pentru bolnavii de diabet: insulina injectabilă ar putea deveni istorie!
Sursa foto: Shutterstock

Insulina injectabilă ar putea fi înlocuită în curând cu pastile, scutind astfel bolnavii de diabet de numeroasele înțepături zilnice. Un grup de cercetători de la Universitatea British Columbia, care lucrează la realizarea unor comprimate de insulină pentru a înlocui injecțiile zilnice ale persoanelor cu diabet zaharat de tip 1, a făcut o descoperire monumentală. Aceste pastile, în studiile pe cobai, sunt absorbite în același mod precum insulina injectabilă, adică rapid și eficient.

Interesantă este și povestea profesorului Anubhav Pratap-Singh, care a ajutat la dezvoltarea acestei pilule pentru diabetici. Tatăl acestuia, care suferă de diabet zaharat de tip 1 de 15 ani și folosește de 3-4 ori pe zi insulină injectabilă, a fost motivația sa principală în dezvoltarea noului medicament inovator.

Aceste rezultate interesante ne arată că suntem pe drumul cel bun în dezvoltarea unei formule de insulină care nu va mai trebui să fie injectată înainte de fiecare masă, îmbunătățind calitatea vieții, precum și sănătatea mintală a milioane de bolnavi de diabet de tip 1 din întreaga lume, spune profesorul Anubhav Pratap-Singh.

Potrivit medicului Alberto Baldelli, aproape 100% din insulina prezentă în noile tablete ajunge direct în ficat. În încercările anterioare de a crea insulină neinjectabilă, cea mai mare parte a acesteia se acumula în stomac.

Chiar și după două ore de la administrare, nu am găsit nici o urmă de insulină în stomacul șobolanilor testați. Totul era în ficat și aceasta este ținta ideală pentru insulină – este exact ceea ce am vrut să vedem, spune Dr. Yigong Guo, unul dintre inițiatorii studiului.

Pentru diabetici, insulina injectabilă nu este cea mai convenabilă sau confortabilă metodă de administrare a hormonului care ajută la reglarea glicemiei.

Echipa Dr. Pratap-Singh a dezvoltat un tip de tabletă cu insulină care se dizolvă atunci când este plasată între gingie și obraz, în loc să fie înghițită. Aceasta a transportat toată insulina la ficat, fără a pierde sau descompune nimic pe parcurs, în termen de doar 30 de minute, iar efectele se mențin 2 până la 4 ore.

Alte pastile cu insulină care se dizolvă în stomac, dezvoltate de diverse companii, necesită o cantitate mai mare de insulină (500 UI), deoarece o bună parte din aceasta se irosește. Prin absorbția rapidă a pastilei care se dizolvă în cavitatea bucală, cantitatea de insulină utilizată este similară celei folosite în cazul injecțiilor, de aproximativ 100 UI, care ajunge exact unde trebuie, a adăugat Dr. Yigong Guo.

Următoarea fază a studiului vizează testele pe subiecți umani, însă acest lucru necesită timp, precum și o finanțare consistentă.

Dincolo de beneficiile clare pentru diabetici, producătorii spun că noua tabletă ar putea fi, de asemenea, mai sustenabilă (fără ace și seringi din plastic, care nu pot fi reciclate), rentabilă (cost mai scăzut ca urmare a procesului mai facil de producție) și mai accesibilă (transportul comprimatelor este mai ușor, deoarece nu mai este necesară depozitarea dozelor de insulină la rece).

Sursa:

https://news.ubc.ca/2022/08/30/ubc-team-developing-oral-insulin-tablet-sees-breakthrough-results/

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân