Cum reducem colesterolul fără medicamente: 6 căi eficiente

Colesterolul este esențial pentru funcționarea sănătoasă a organismului și nu putem trăi fără el, spun specialiștii.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum reducem colesterolul fără medicamente: 6 căi eficiente
Foto: shutterstock / Cum reducem colesterolul fără medicamente: 6 căi eficiente

Colesterolul este esențial pentru funcționarea sănătoasă a organismului și nu putem trăi fără el, spun specialiștii. Numai contextul în care acesta depășește anumite valori pot să apară unele probleme de sănătate. Ca de pildă, conform medicilor din domeniu, colesterolul mărit este una din principalele cauze de apariție a bolilor vasculare.

Colesterolul: ce este și care sunt rolurile acestuia?

Colesterolul este un tip de grăsime de care organismul uman are nevoie pentru a funcționa optim. Acesta este produs de ficat și se regăsește în sânge. În mod normal, ficatul produce între 1-2 gr de colesterol, însă colesterolul în exces din sânge poate crește semnificativ riscul de afecțiuni cardiace.

Dar, fără colesterol nu putem trăi. Acesta participa activ la sinteza membranelor celulare, a multor hormoni, a vitaminei D la nivelul pielii, a bilei, dar și a învelișului fibrelor nervoase.

Colesterolul prezintă și câteva roluri benefice organismului uman, dintre care amintim:

  • Sinteza hormonilor sexuali: contribuie la producția de hormoni și la reglarea fertilității.
  • Protejează celulele: atunci când nivelul colesterolului crește sau scade, celulele își pierd capacitatea de a produce energie.
  • Contribuie la bună funcționare a sistemului imunitar: ajută organismul uman să lupte împotriva infecțiilor.
  • Sprijină procesul de digestie: contribuie la refacerea bilei
  • Ajută organismul în lupta împotriva radicalilor liberi: are un rol important anti-oxidant.

Cele mai eficiente căi de reducere a colesterolului

  1. Regimul alimentar sănătos: alimentația corectă, consumul de fructe și legume proaspete sau de cereale pot reduce semnificativ colesterolul.
  2. Introducerea grăsimilor monosaturate în dietă: un aport ridicat de grăsimi monosaturate poate reduce triglicelidele și colesterolul din sânge.
  3. Consumul de acizi grași de tip Omega3: considerați „grăsimi sănătoase”, acizii grași Omega3 aduc beneficii întregului organism. Ovăzul, orzul, lintea, fasolea sau nucile, dar și peștele gras precum macroul sau somonul, toate acestea sunt alimente bogate în acizi grași Omega3 și ajută la scăderea LDL (colesterolul bun) și la creșterea HDL (colesterolului rău).
  4. Activitatea fizică: sportul și mișcarea pot conduce și ele la creșterea HDL și la scăderea LDL. Dacă nu poți ajunge la sala, chiar și plimbările de 30 – 60 de minute pe zi pot constitui doza necesară de mișcare în reducerea colesterolului.
  5. Reducerea consumului de tutunului: studiile au arătat că fumatul scade semnificativ nivelul colesterolului HDL și, în același timp, crește nivelul colesterolului LDL. Stoparea fumatului în exces poate fi un important pas în reducerea colesterolului și spre o viață mai sănătoasă, desigur.
  6. Reducerea consumului de alcool: băuturile alcoolice în exces pot duce nu numai la mărirea colesterolului, însă și la severe afecțiuni ale ficatului sau chiar la infarctul miocardic.

Concluzie

E ușor să ridicăm nivelul colesterolului „rău” printr-o dietă dezechilibrată. Dar, poate fi la fel de ușor să îl și scădem. Dispunem de o gama variată de hrană curată, sănătoasă și sățioasă pentru organismul nostru. Și dacă la această dietă, mai adăugăm și mișcarea și sportul, rezultatele vor fi garantate. Iar un stil de viață sănătos înseamnă și o viață mai lungă!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân