Cancerul de ficat, tratat cu succes prin imunoterapie disponibilă gratuit românilor

07.09.2022
Cancerul de ficat, tratat cu succes prin imunoterapie disponibilă gratuit românilor
Sursa foto: Shutetrstock

Pacienţii români diagnosticaţi cu carcinom hepatocelular (CHC), cea mai întâlnită formă de cancer de ficat, au acces, începând din luna iulie anul acesta, la un tratament inovator pe bază de imunoterapie.

Cauze și simptome ale cancerului de ficat

CHC apare în principal la persoane cu ciroză provocată de virusuri hepatitice (B sau C) sau de consumul de alcool și alimente grase, fiind de regulă diagnosticat în stadii avansate, motiv pentru care este denumit şi „ucigaşul tăcut”.

De asemenea, un factor de risc mai puțin cunoscut este aflatoxina, un mucegai carcinogen prezent în alimente contaminate, în special orez.

În multe situații, cancerul de ficat nu dă simptome până în stadii avansate de boală, dar unele persoane pot resimți:

Imunoterapie pentru cancer de ficat

Terapia este indicată pentru tratamentul pacienților adulți cu CHC avansat sau nerezecabil care nu au avut anterior alte tratamente sistemice. Tratamentul este disponibil pacienţilor cu CHC avansat în regim compensat integral, prin Programul Naţional de Oncologie.

Aceasta este prima şi singura soluţie terapeutică pe bază de imunoterapie aprobată în Uniunea Europeană pentru această formă de cancer de ficat în stadiu avansat. Imunoterapia acționează prin întărirea sistemul imunitar, care poate astfel lupta mai eficient împotriva cancerului.

În arsenalul terapeutic al acestei boli, tratamentele disponibile în stadii inițiale sunt limitate, în timp ce în stadii avansate, soluţiile sunt şi mai puţine. Având în vedere creşterea incidenţei în Europa, dar şi în România a acestui tip de cancer, ne bucurăm că pacienţii noştri pot avea acces la un tratament inovator care poate îmbunătăţi semnificativ calitatea vieţii şi supravieţuirea, a declarat Conf. Dr. Adina Croitoru, Institutul Clinic Fundeni, Bucureşti.

Analize și tratamente pentru cancer de ficat

Cancerul de ficat este al şaselea cel mai frecvent tip de cancer din lume, iar CHC reprezintă 90% dintre cazurile înregistrate. CHC este un cancer agresiv, cu opţiuni limitate de tratament şi care reprezintă una dintre principalele cauze de deces prin cancer la nivel mondial.

În Europa, incidenţa cancerului de ficat este în creştere, cu peste 80.000 pacienţi diagnosticaţi şi aproximativ 77.000 de decese pe an.

Persoanele cu risc ridicat de a dezvolta cancer de ficat pot efectua examinări cu ultrasunete, care pot fi suficient de sensibile pentru a detecta mici mase pe ficat, sau analize de sânge pentru nivelul proteinelor (AFP).

Dacă există o suspiciune de cancer de ficat, alte metode de diagnostic sunt: CT sau RMN abdominal și biopsia hepatică.

În pofida prevalenţei ridicate, persoanele care suferă de această boală au în continuare puţine opţiuni de tratament şi supravieţuire scăzută. Prognosticul pentru CHC nerezecabil rămâne rezervat, cu puţine tratamente sistemice disponibile şi o rată a supravieţuirii la 1 an mai mică de 50%.

Tratamentele disponibile în prezent, pentru toate stadiile bolii, includ:

Recent, inhibitorii de puncte de control, care ţintesc proteinele PD-L1 şi PD-1, au fost aprobate, iar mai multe astfel de tratamente sunt explorate pentru persoanele cu CHC.

În România, potrivit estimărilor, în 2020 au fost înregistrate peste 3.600 de cazuri noi de cancer de ficat şi aproape 3.400 de decese prin CHC, ceea ce reprezintă a patra cauză de deces prin cancer din ţara noastră.

Surse:

http://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/cancers/11-Liver-fact-sheet.pdf

https://www.cancer.org/cancer/liver-cancer/about/what-is-key-statistics.html

https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/populations/642-romania-fact-sheets.pdf

https://emedicine.medscape.com/article/369226-overview

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6307608/

https://aasldpubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/hep.29913

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Recomandare video
Ce simptome dă cancerul de ficat și cum se tratează