Tratament gratuit, bazat pe imunoterapie, pentru femeile cu cancer de sân triplu negativ

  • Publicat:
Tratament gratuit, bazat pe imunoterapie, pentru femeile cu cancer de sân triplu negativ

Femeile din România care suferă de cancer de sân triplu negativ, o formă agresivă de cancer mamar, au de acum un nou tratament. Medicamentul inovator este disponibil gratuit prin Programul Național de Oncologie și se adresează pacientelor cu cancer de sân triplu negativ metastatic ale căror tumori prezintă o expresie a PD-L1 pozitivă.

Numele acestui tip de cancer provine de la faptul că la examenul histopatologic al tumorilor lipsesc trei tipuri de receptori, care altfel sunt identificați în majoritatea cazurilor de cancer de sân; este vorba de receptorii pentru estrogen, progesteron şi factorul uman de creştere epidermală (HER-2).

Din cauza acestor caracteristici, cancerul de sân triplu negativ nu răspunde la tratamentele pe bază de hormoni sau la terapiile care ţintesc receptorii HER-2.

Tratamentul cancerului de sân triplu negativ reprezintă o mare nevoie neacoperită în arsenalul terapeutic al oncologiei. Până în prezent, tratamentul specific pentru acest tip de cancer de sân era limitat la intervenţia chirurgicală şi/sau chimioterapie/radioterapie. Introducerea acestor tratamente noi pe bază de imunoterapie poate influenţa pozitiv rezultatele tratamentului şi creşte supravieţuirea pe termen lung a pacientelor, precum şi calitatea vieţii acestora, a declarat prof. dr. Şerban Negru, medic primar oncolog, preşedintele Asociaţiei OncoHelp.

Imunoterapia funcționează prin întărirea sistemului imunitar care poate astfel să combată eficient cancerul. Aceste tratamente aduc soluții terapeutice pentru pacienți cu tipuri de cancer cu o rată a supraviețuirii redusă sau fără alternativă terapeutică.

Ne bucurăm că pacientele care suferă de această formă agresivă de cancer pot beneficia de acum înainte de un tratament specific bazat pe imunoterapie. Am văzut cu speranţă că noul Plan Naţional de Combatere a Cancerului are printre obiective accelerarea introducerii terapiilor inovatoare. Sperăm ca acest obiectiv să rămână prioritar, pentru a oferi în sfârşit pacienţilor din România tratamente la standarde similare cu alte ţări dezvoltate, a completat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Femeile până în 50 de ani, mai expuse riscului de a dezvolta cancer de sân triplu negativ

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer la femei, cu peste 2 milioane de cazuri noi în fiecare an. În anul 2020, în România, au fost peste 12.000 cazuri noi diagnosticate de cancer de sân și aproape 4.000 decese ca urmare a acestei afecțiuni. În acelaşi timp, rata de supraviețuire la 5 ani a pacientelor cu cancer de sân este de aproximativ 75% în România față de 83% în Uniunea Europeană.

Cancerul de sân triplu negativ (TNBC) reprezintă aproximativ 15% din toate cazurile de cancer de sân şi este mai întâlnit în rândul femeilor cu vârsta de până în 50 de ani. La pacientele care suferă de forma metastatică, boala progresează rapid, iar șansele de supraviețuire sunt mai mici la 5 ani de la diagnostic decât la alte subtipuri de cancer de sân.

Cancerul de sân triplu negativ are şanse mai mari de a metastaza şi recidiva în urma tratamentelor folosite până acum. Este considerat o formă mai agresivă şi cu o speranţă de viaţă redusă, în principal din cauza lipsei tratamentelor ţintite pentru acest tip de cancer.

Surse: 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”