Alimentația corectă a bolnavului de cancer susține imunitatea și reduce efectele secundare ale chimioterapiei. De ce este importantă nutriția personalizată

  • Publicat:
Alimentația corectă a bolnavului de cancer susține imunitatea și reduce efectele secundare ale chimioterapiei. De ce este importantă nutriția personalizată
Sursa foto: Shutterstock

O dietă corectă și echilibrată este importantă pe tot parcursul vieții, însă în cazul pacienților oncologici aceasta poate influența efectele tratamentului.

Nutriția personalizată este, astfel, cu atât mai importantă în terapia bolii canceroase, explică Dr. Adriana Nae, consultant nutriție.

În tratarea cancerului, fiecare aspect din viața de zi cu zi poate influența evoluția pacientului și tocmai de aceea, pe lângă aparatură de ultimă generație și tratamente la cele mai înalte standarde, medicii pun tot mai mult accent și pe nutriție.

Nutriția personalizată reduce efectele secundare ale chimioterapiei

Alimentația corectă este esențială pentru menținerea stării de sănătate a pacienților bolnavi de cancer, dar și pentru diminuarea efectelor secundare induse de chimioterapie și pentru creșterea imunității organismului.

Nutriția personalizată este deosebit de importantă în terapia bolii canceroase, deoarece efectele sub- sau supraalimentării în timpul tratamentului oncologic necesită o abordare deosebită, explică dr. Adriana Nae.

Statisticile internaționale arată că până la 85% dintre pacienți dezvoltă simptome clinice de malnutriție într-un anumit moment al tratamentului oncologic.

Un status nutrițional optim al pacientului oncologic îmbunătățește eficiența tratamentului, ajută la evitarea complicațiilor asociate acestuia și ajută la menținerea și îmbunătățirea calității vieții pacientului, declară dr. Adriana Nae.

Obezitatea poate influența riscul de recidivă

Prin monitorizarea periodică a parametrilor (greutate, masă musculară, masă grasă, masă hidrică sau masă osoasă), dar și ținând cont de diagnostic, de tipul de tratament oncologic efectuat, de istoricul medical, de bolile sau patologia asociată și obiceiurile alimentare, specialistul poate oferi în cadrul consultației de onco-nutriție recomandări de alimentație și răspunsuri la toate întrebările legate de nutriție.

Cu ajutorul acestor recomandări, pacienții pot oferi organismului lor cantitatea optimă de nutrienți, astfel încât tratamentul curativ sau paliativ să se poată efectua în condiții optime, cu eficiență maximă.

De asemenea, pentru că obezitatea poate influența riscul de recidivă și chiar speranța de viață în anumite tipuri de cancer, pacienții supraponderali și obezi sunt consiliați în corectarea obiceiurilor alimentare nepotrivite și managementul greutății.

Procentul pacienților care au beneficiat de acest serviciu a crescut constant, astfel încât în luna aprilie am reușit să oferim consiliere nutrițională pentru 94% din pacienții care au început un tratament de chimioterapie și/sau radioterapie, a completat specialistul.

Dr. Adriana Nae, consultant nutriție
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân