Orez expirat: ce se întâmplă în stomac dacă îl mănânci

Orezul și ”durata de viață” variază în funcție de tipul ales. Ambele variante sunt de lungă durată, dacă sunt depozitate corespunzător.
  • Publicat:
Orez expirat: ce se întâmplă în stomac dacă îl mănânci
Foto: shutterstock

Pentru că este versatil atunci când este folosit în preparate, orezul este ingredientul indispensabil din multe bucătării. Există mai multe tipuri de orez, precum cel alb, brun, basmati, sălbatic sau jasmine, ca să dăm câteva exemple și, indiferent de tipul pe care-l preferi trebuie să fii atent la data expirării pentru că orezul este unul dintre acele ingrediente care nu rezistă la nesfârșit. Iată ce se întâmplă dacă mănânci orez expirat.18

Orezul și data expirării

”Durata de viață” a orezului uscat sau negătit variază în funcție de tipul de orez. Pentru că orezul brun nu este procesat, acesta are o cantitate mai mare de ulei sau grăsime, motiv pentru care rezistă mai mult timp. Cu toate astea, ambele variante sunt considerate de lungă durată, mai ales dacă sunt depozitate corespunzător, la temperatura camerei.

Orezul alb rezistă până la 2 ani, în timp ce orezul brun rezistă între 3-6 luni.

Cum îți dai seama dacă orezul a expirat?

În mod normal, fiecare produs are o dată de expirare pe ambalaj, dar dacă aceasta nu este prezentă sau dacă ambalajul s-a deteriorat și nu mai este vizibilă este foarte ușor să-ți dai seama dacă orezul a expirat sau nu. Primele semne sunt găurile apărute pe bobul de orez, gândaci sau insecte de mici dimensiuni sau chiar apa care poate duce la apariția mucegaiului. Când vine vorba de orezul brun, acesta poate fi decolorat, cu un miros neplăcut sau cu o textură uleioasă.

Dacă vrei să prelungești durata de viață a orezului, încearcă să-l ții la temperatura camerei, într-un loc uscat și eventual într-un container în care să nu prindă aer. Astfel, îl protejezi de apariția musculițelor sau a umezelii.

Cât rezistă după ce îl gătim?

Comparativ cu orezul uscat, durata de viață a celui gătit, indiferent de tipul pe care-l alegi, este aceeași. Mai exact, textura, aroma și calitatea rezistă până la 3-4 zile la frigider, deși unele persoane susțin că ar rezista undeva la o săptămână. O idee excelentă este aceea de a congela orezul gătit, iar acesta va rezista până la 8 luni.

Există câteva moduri prin care-ți poți da seama dacă acesta s-a stricat. În primul rând, mirosul este cel care-l dă de gol, fiind unul neplăcut. Pe de altă parte pot apărea pete verzi, albastre sau negre de mucegai. Un al semn ar fi textura, iar dacă privești atent poți observa că acesta este lipicios sau are o pojghiță sau un puf pe deasupra.

Pericole la care te expui dacă mănânci orez expirat

Orezul expirat este contaminat cu fungi sau mucegai, care produc micotoxine care duc la toxiinfecție alimentară. Micotoxinele sunt asociate simptomelor precum vărsături, stări de greață, dureri abdominale, convulsii, comă sau risc crescut de cancer și slăbirea sistemului imunitar. Mai mult, mucegaiul reduce calitatea nutrițională a produsului. De asemenea, poate fi infectat cu Bacillus cereus, care de cele mai multe ori duce la dureri abdominale, diaree și vărsături, aceasta fiind o bacterie care se regăsește în orez și care rezistă în timpul preparării.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân