Semnul principal că ai intoleranță alimentară: îl poți observa la toaletă

Dr. Teodor Bădescu, medic primar gastroenterologie la Spitalul Clinic SANADOR, ne spune pe scurt care este cel mai cunoscut simptom care însoțește o intoleranță alimentară.

O intoleranță alimentară se caracterizează prin incapacitatea de a digera corect anumite alimente sau ingrediente din anumite preparate. Intoleranțele alimentare generează disconfort, iar simptomele neplăcute apar la câteva ore de la ingerarea alimentului care dă aceste probleme.

Care este semnul principal pentru intoleranța alimentară?

„Cele mai cunoscute intoleranțe sunt intoleranța la gluten, boala celiacă, și intoleranța la lactoză. Acestea sunt cele mai de actualitate și se întâlnesc destul de frecvent și cam la toate vârstele.

De cele mai multe ori, enteropatia glutenică apare din copilărie, iar ca principal semn este diareea. Acesta este unul dintre semnele dominante și într-un caz și în celălalt. Există cazuri extreme când pacienții pierd în greutate, au un mare disconfort. Chiar un tenismen celebru suferă de această boală celiacă și a trecut ceva timp până când cineva i-a sugerat să se investigheze și aceasta a fost explicația.

Boala celiacă și intoleranța la lactoză pot apărea și mai târziu. Sunt implicați mai mulți factori. După mine, cei genetici sunt dominanți, dar la aceștia se adaugă ceilalți factori: stresul, factorii de medii. Există și factori declanșatori: infecții cu microorganisme, aditivi alimentari, toate lucrurile cu care ne confruntăm zi de zi” ne-a declarat dr. Teodor Bădescu, medic primar gastroenterologie la Spitalul Clinic SANADOR.

Ce alte simptome dă o intoleranță alimentară?

Pe lângă diaree, o intoleranță alimentară poate fi însoțită și de alte simptome. Din spectrul de simptome ale intoleranțelor alimentare fac parte balonarea, flatulența și durerea abdominală. Însă intoleranțele alimentare pot fi însoțite și de dureri de cap, erupții cutanate, stare de rău, constipație și dureri articulare. Aceste simptome pot dura câteva ore, dar se pot întinde și pe perioade de câteva zile. Dacă simptomele intoleranțelor alimentare apar frecvent, ele trebuie semnalate medicului.

Intoleranțele alimentare nu trebuie confrundate cu alergiile alimentare. Printre simptomele alergiilor alimentare se numără mâncărimile pielii, respirația șuierătoare și umflarea ochilor, buzelor și feței. Alergiile alimentare pot fi urgențe medicale și trebuie mers rapid la spital în cazul în care apar tulburările de respirație, erupțiile masive pe piele sau umflături în zona capului și gâtului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Teodor Bădescu - Medic primar medicina interna
Teodor Bădescu este medic primar medicină internă, cu competențe solide în: endoscopie, endoscopie digestivă terapeutică. Dr. Teodor Bădescu s-a născut în București în anul 1958 și este absolvent al Colegiului național "Gheorghe Lazăr" și al Institutului Medico-Militar afiliat UMF ...
citește mai mult