Dr. Teodor Bădescu, Sanador: De ce apare ficatul gras

Ficatul gras poate apărea și din cauza sedentarismului și a unei alimentații dezechilibrate.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Ficatul gras sau steatoza hepatică presupune acumularea de grăsimi în ficat, aproximativ 5-10% din greutatea sa. Dr. Teodor Bădescu, medic primar gastroenterolog, ne-a explicat pe îndelete cauzele apariției ficatului gras, dar și ce e de făcut pentru ameliorarea acestei boli.

Ficatul gras: ce este

Steatoza hepatică – sau încărcarea cu grăsimi a ficatului – poate fi descoperită la o simplă ecografie, în principal la oamenii supraponderali. Însă nu este o regulă strictă. Pot fi oameni cu o greutate mare, dar care să nu aibă ficatul gras, precum și oameni care nu prezintă surplus ponderal, dar pot suferi de steatoză hepatică. Din păcate, există și persoane foarte slabe care rezintă forme severe de steato-hepatită la care e foarte greu de oferit un tratament sau o dietă. „Deci nu este o regulă generală conform căreia dacă un om este gras are și grăsime pe ficat”, spune Dr. Teodor Bădescu, medic primar gastroenterologie, Spitalul Clinic Sanador.

Această acumulare de grăsimi corelată cu modificări biochimice și patologice de sănătate înseamnă că suntem în prezența unor steato-hepatite care ne pun sănătatea în pericol. Steato-hepatitele pot apărea în prezența consumului de alcool sau pot avea cauze mult mai complexe: un stil de viață dezechilibrat, sedentarism sau sindromul metabolic. „Alimentația dezechilibrată, dar și stresul, nerespectarea perioadelor de odihnă și lipsa mișcării sunt factori ce concură în mod sinergic la apariția steatozei heptice și nu numai”, spune Dr. Teodor Bădescu.

Diagnosticul ficatului gras

Este important ca după vârsta de 30 ani, fiecare om să meargă la medic să facă un control de rutină. ” Ar fi bine să mergem la medic atunci când suntem sănătoși, nu când apar problemele de sănătate”, spune Dr. Teodor Bădescu. E important să ne adresăm medicului de familie și să facem analize de sânge ( hemoleucogramă, VSH, proteina C reactivă, glicemia, probele hepatice, transaminazele, markerii hepatici). În cazul în care în aceste analize apar modificări, este bine ca medicul de familie să trimită pacientul la medicul specialist care va decide ce alte analize mai sunt necesare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Teodor Bădescu - Medic primar medicina interna
Teodor Bădescu este medic primar medicină internă, cu competențe solide în: endoscopie, endoscopie digestivă terapeutică. Dr. Teodor Bădescu s-a născut în București în anul 1958 și este absolvent al Colegiului național "Gheorghe Lazăr" și al Institutului Medico-Militar afiliat UMF ...
citește mai mult