Consumul excesiv de ouă ar putea crește riscul de ficat gras

02.05.2021
Consumul excesiv de ouă ar putea crește riscul de ficat gras
Sursa foto: Shutterstock

Consumul excesiv de ouă ar putea favoriza instalarea steatozei hepatice nonalcoolice, numită popular și boala ficatului gras. Concluzia se desprinde dintr-un studiu la care au participat aproape 1.000 de persoane. 

Ouăle sunt surse excelente de proteine de calitate și aminoacizi esențiali. De asemenea, conțin grăsimi sănătoase, minerale (fier, fosfor, magneziu) și vitamine (B12, B9, D).

Multe persoane se întreabă însă dacă nu cumva consumul excesiv de ouă ar putea dăuna ficatului, având în vedere mitul extrem de răspândit, și anume că ouăle conțin mult colesterol.

Adevărul este că ouăle nu sunt surse de colesterol „rău” LDL așa cum eronat credem. Din contră, ouăle ajută la creșterea colesterolului „bun” HDL.

Însă ceea ce mâncăm pe lângă ouă și mai ales moștenirea genetică sunt factori care influențează nivelului colesterolului LDL.

Cheia ținerii sub control a valorilor colesterolului este să consumăm cât mai puține grăsimi saturate (pe care le găsim în carnea roșie grasă, lactate cu conținut mare de grăsime) și grăsimi trans (care se găsesc în produsele de patiserie și în mezelurile hiperprocesate).

Oul este sărac în aceste grăsimi și, având în vedere profilul lui nutrițional excelent, medicii îl recomandă ca parte a unei diete sănătoase.

Consumul excesiv de ouă, în schimb, gătite nesănătos (în ulei) este asociat cu un risc mai mare de a dezvolta boala de ficat gras.

Dar ce înseamnă mai precis consum excesiv de ouă? Potrivit studiului menționat, pentru a reduce riscul de steatoză, este indicat consumul a cel mult 4 ouă pe săptămână. Și neapărat cu o garnitură de legume alături.

Cu toate acestea, rezultatele studiului nu sunt „bătute în cuie”, fiind necesare cercetări suplimentare în acest sens.

Recomandare video
Dr. Raluca Oprea: dieta echilibrată, primul pas în tratamentul ficatului gras