Dr. Teodor Bădescu: tratamentul steatozei hepatice

Tratamentul steatozei hepatice ajută la ameliorarea bolii.

Tratamentul steatozei hepatice se face în funcție dacă aceasta este determinată sau nu de alcool. Dr. Teodor Bădescu, medic primar gastroenterologie, în cadrul Sanador, ne explică ce este de făcut.

Steato-hepatita poate apărea pe fondul consumului de alcool – steato-hepatita alcoolică. Dar poate exista și steatoza hepatică non-alcoolică. Aceasta apare la persoanele care nu abuzează de alcool. Cei care suferă de steatoză hepatică – indiferent dacă este alcoolică sau nu – trebuie monitorizați și supravegheați cu mare atenție. Aceasta pentru că este vorba de o boală ce poata avansa rapid către ciroză hepatică sau, mai grav, către hepatocarcinom.

Dr. Teodor Bădescu spune că, în primul rând, e nevoie de un diagnostic foarte precis. Pacienții suspecți de steatoză hepatică trebuie să parcurgă o serie de etape. Acestea includ probele hepatice, dar și analizele mai avansate precum fibroscanul. Fibroscanul este o adevărată radiografie a ficatului, pentru că acesta arată nivelul de fibroză și nivelul de steatoză. Analiza oferă medicului informații și despre activitatea inflamatorie din ficat. Aceste analize moderne nu se fac oriunde și oricum, ele sunt recomandate de medicul specialist și se pot realiza în centre de diagnostic și tratament.

După ce se stabilește cu siguranță diagnosticul, dar se află și nivelul inflamării din ficat, este foarte important de văzut dacă pacientul este supraponderal sau nu. Dacă este un pacient gras, este nevoie să slăbească, să micșoreze treptat porțiile, apoi să elimine zahărul și alimentele hiper calorice, apoi să învețe să facă mișcare. „Nu vorbim aici de o activitate intensă, ci de mers pe jos, înot, drumeții, activitate în aer liber, acestea sunt foarte benefice unui pacient cu probleme hepatice”, explică Dr. Teodor Bădescu. Prin urmare, tratamentul steatozei hepatice presupune pe lângă o diagnoticare corectă și completă prin metode moderne, și schimbarea stilului de viață: de la alimentație la introducerea treptată a mișcării.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Teodor Bădescu - Medic primar medicina interna
Teodor Bădescu este medic primar medicină internă, cu competențe solide în: endoscopie, endoscopie digestivă terapeutică. Dr. Teodor Bădescu s-a născut în București în anul 1958 și este absolvent al Colegiului național "Gheorghe Lazăr" și al Institutului Medico-Militar afiliat UMF ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar medicina interna
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult