Obiceiul gratis care te scapă de stres: poți să îl faci în trafic, în ședințe sau la examen

Dr. Cezar vine cu informații importante despre obiceiul gratis care poate atenua imediat stresul.

Unul dintre cele mai bune obiceiuri pentru a ne calma este respirația conștientă. Aceasta este utilizată în yoga, dar și în practicile moderne de wellness, accesibile pentru a atenua rapid tensiunea din corp.

Cum putem scăpa de stres prin respirația conștientă?

„Pentru a ne calma, respirația conștientă este ca un buton de activare a sistemului parasimpatic. Celelalte funcții sunt cumva autonome, nu le putem controla. Nu pot controla valoarea tensiunii sau frecvența cu care îmi bate inima.

În timp ce vorbim, nu ne controlăm respirația. Însă dacă devenim conștienți de respirație, putem respira, de exemplu, cu 13 respirații pe minut. Iar în aceste momente de respirație conștientă, activăm sistemul parasimpatic. Așa apăsăm pe butonul relaxării. Deci avem la îndemână acest buton al respirației conștiente prin care putem scăpa de stres imediat. Oriunde am fi, în trafic de exemplu, putem face asta în orice moment.

Cum ne formăm un obicei bun care să dureze în timp?

Dar e greu. De ce e greu? Pentru că nu suntem antrenați să facem asta. Orice facem prima oară e greu pentru că nu s-au format neurocircuitele să facem asta. Noi rulăm pe programe, pe obișnuințe. Dar dacă facem acest efort conștient puțin câte puțin, ne formăm un obicei bun. De fapt, formarea obiceiurilor bune înseamnă formarea acestor neurocircuite, mielinizarea unor căi, adică învelirea cu grăsime a unor neuroni pentru ca acea cale să fie mai ușor de accesat. Și cu cât repeți mai des un obicei, chiar dacă la început e mai greu, mai dificil, el devine din ce în ce mai ușor. Acesta este de fapt procesul de învățare.

Formarea unui obicei sănătos cere timp și răbdare

Ceea ce trebuie să facem la început când avem un obicei nou este să nu fie un efort foarte mare, de exemplu, să ne propunem să medităm o oră din prima. Câteva minute sunt de ajuns pentru început, dar acest obicei trebuie repetat în fiecare zi pentru a crea acel circuit. Iar activitatea respectivă va deveni din ce mai ușoară. Acest lucru este valabil și pentru sport.

Eu am o sală de sport în Iași și în ianuarie, februarie, traficul e dublu față de decembrie. Și stau și mă întreb dacă în decembrie nu era vorba de aceleași corpuri. Și oamenii se biciuiesc și își spun mereu: de la 1 ianuarie mă apuc și schimb tot. Dar e cam complicat să schimbăm tot. De ce? Tocmai pentru că nu și-au format neurocircuitele. Eu îi sfătuiesc să vină treptat, fără calcule, calorii, obiective istovitoare. Trebuie doar să vină, să se miște puțin și să-și creeze acel obicei de a veni într-un loc, de a face ceva. Nu trebuie urmărit rezultatul imediat. Aceasta este obsesia multor și din acest moment eșuează” ne-a declarat într-un interviu amplu dr. Cezar.

Emisiunea integrală poate fi urmărită aici:

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Cezar Amititeloaie - Medic specialist cardiolog
Dr. Cezar Amititeloaie este absolvent al Facultății de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa”, Iași (2006), medic specialist cardiolog (2015), antreprenor, pasionat de nutriție, sport și psihologie și fondator al clubului de sănătate și sport Vivertine Iași. Anii de formare i-a petrecut ...
citește mai mult