Dr. Cezar: despre dopamină, dependențe și cum putem ajunge lipsiți de motivație

Am abordat în interviul realizat cu dr. Cezar legătura dintre dopamină și dependețele omului modern.

Dopamina este o substanță extrem de importantă pentru funcționarea organismului uman. Se presupune că este una dintre substanțele importante care ne-a ajutat să evoluăm. Aceasta pentru că susține motivația, dorința de a obține hrană și bunuri. Astfel, prin intermediul dopaminei, putem obține satisfacția, plăcerea. Însă un circuit sănătos al dopaminei presupune efort din partea noastră și amânarea plăcerii.

Astăzi, însă, obținerea rapidă a satisfacției din mâncare, folosirea rețelelor de socializare, practicarea jocurilor online, alcool, fumat, droguri perturbă sistemul dopaminergic.

„Dopamina o luăm din curiozitate: oare ce mai e nou, ce e diferit? Totul e nou și gâdilă sistemul dopaminergic, ne zgândără. Dopamina este o substanță a activării mușchilor. Aceștia au nevoie de dopamină ca să ne pună în mișcare. Dacă nu ar fi dopamina, am sta leșinați. Iar acest lucru se întâmplă cu cei care abuzează de dopamină la petrecerile „făinoase”. Amfetaminele sunt un mare pericol.

Dar dopamina este produsă și la fiecare scroll pe social media. Și atunci stai leșinat și nu mai ai chef de nimic pentru că ți-ai terminat sistemul dopaminergic. La fel se poate întâmpla și în cazul jocurilor pe calculator, gamblingului, pariurilor sportive. Iar acest sistem dopaminergic se epuizează, oamenii ajung dependenți și nu mai au energie să se miște.

Oamenii nu au chef să se miște pentru mușchii nu au cu ce să fie activați pentru că dopamina a fost prăjită, terminată de telefon, de jocurile pe calculator, de tot ceea ce creează ușor dopamină. Aici intră inclusiv zahărul și alcoolul. Tot ce acționează pe sistemul dopainergic ne blegește, ne scade energia, ne scade pofta de a ne ridica din pat pentru că noi deja am primit premiul.

Din punct de vedere natural, eu, ca să primesc un premiu, trebuie să mă duc să lupt pentru el, să mă cațăr în copac după un fruct. Fructul nu e în ladă în mod natural. Cuibarul de ouă nu e la îndemână, la fel nici nuca de cocos. Trebuie să mă lupt cu tigrul, să fug din calea pericolului.

Pentru asta avem nevoie de dopamină, să ne mobilizăm. Dar dacă eu primesc rapid premiul, dau un telefon și mi-a venit acasă totul foarte ieftin, așa cum este zahărul, atunci nu mai am motivație. Dopamina înseamnă motivație. Și societatea noastră este din ce în ce mai demotivată” ne-a declarat dr. Cezar.

Mai multe informații despre dopamină și circuitele dopaminei puteți afla din discuția cu dr. Cezar. Interviul integral este aici:

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Cezar Amititeloaie - Medic specialist cardiolog
Dr. Cezar Amititeloaie este absolvent al Facultății de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa”, Iași (2006), medic specialist cardiolog (2015), antreprenor, pasionat de nutriție, sport și psihologie și fondator al clubului de sănătate și sport Vivertine Iași. Anii de formare i-a petrecut ...
citește mai mult