B&B Talk: „Medicina spirituală” a lui Alberto Villoldo

În cadrul B&B Talk, jurnalistele "Ce se întâmplă, doctore?", Beatrice Osanu și Bianca Poptean vorbesc despre cartea "Medicina spirituală" a lui Alberto Villoldo.
10.10.2020 | Beatrice Osanu

„Medicina spirituală” este unul dintre volumele de succes ale lui Alberto Villoldo, antropolog și psiholog. care a studiat tehnicile de vindecare practicate de șamanii din zona amazoniană și din Anzi.

Tehnicile deprinse de la șamani și sfaturile pe care le oferă la ora actuală Alberto Villoldo pledează pentru o bună cunoaștere a corpului, a psihicului, a emoțiilor și pentru o viață în armonie cu natura și spiritul. Toate acestea ne pot menține sănătatea și ne pot ajuta să amânăm cât mai mult îmbătrânirea, proces normal care astăzi se instalează mult mai repede ca urmare a stilului de viață modern.

Alimentația dezechilibrată, stresul, sedentarismul și abandonarea practicilor spirituale ne-au îndepărtat de adevărata noastră natură echilibrată, consideră Alberto Villoldo, la fel ca mulți alți autori și terapeuți. Acestea pot fi corectate dacă ne ascultăm corpul și adoptăm câteva măsuri simple.

Medicina spirituală și alimentele nocive

Una dintre principalele cauze ale apariției multor dezechilibre și afecțiuni este acumularea de toxine în organism. În mod normal, sistemele noastre inteligente ne pot ajuta să „facem curat” și să eliminăm deșeurile. Însă acestea se acumulează în cantitate mult prea mare pentru că mâncăm multe alimente procesate, care nu mai conțin nutrienți și alte elemente vitale precum vitaminele și mineralele. În plus, toxinele se elimină mai greu și din cauza sedentarismului.

Astfel, un prim sfat al lui Villoldo este să eliminăm pe cât posibil alimentele nocive, precum cele cu zahăr. De asemenea, glutenul poate deveni o problemă atunci când consumăm făinoase în exces, susține autorul cărții „Medicina spirituală”.

Medicina spirituală și alimentele benefice

Un alt capitol important pentru menținerea sănătății din cartea „Medicina spirituală” a lui Alberto Villoldo face referire la creierul abdominal, rețeaua neuronală care comunică direct cu creierul. Axa creier-intestin și microbiomul, totalitatea bacteriilor bune din intestin, pot fi sever pertubate dacă mâncăm mult zahăr, multe cereale, plante modificate genetic sau carne de la animale crescute intensiv.

Însă dacă recurgem la alimente sănătoase precum cruciferele (varză, broccoli, conopidă), avocado, fructele de pădure, pătrunjelul, turmericul, peștele sălbatic de mici dimensiuni, semințele crude și alimentele fermentate, procesele de detoxifiere pot fi mult îmbunătățite.

Medicina spirituală și experiențele șamanice

Alberto Villoldo a fost și în România, iar Bianca Poptean, senior editor „Ce se întâmplă, doctore?” a avut ocazia să-l întâlnească. Povestea întâlnirii cu Alberto Villoldo, dar și câteva dintre sfaturile sale sunt dezbătute pe larg într-o nouă pastilă video „B&B Talk” de către Beatrice Osanu și Bianca Poptean, jurnaliste „Ce se întâmplă, doctore?”.