Cum păstrezi fructele și legumele proaspete mai mult timp

Pentru a avea fructe și legume proaspete mai mult timp trebuie să țineți cont de câteva elemente. Detalii în materialul video.
  • Publicat:

Fructele și legumele proaspete reprezintă baza unei alimentații sănătoase și a unui organism perfect funcțional.Vegetalele proaspete sau conservate sunt la primul nivel al piramidei alimentare și pot fi consumate în cantități mari, pentru că au un aport caloric redus, dar numeroase beneficii nutriționale.

Ce este piramida alimentară și cine a inventat-o

Cea mai cunoscută formă a piramidei alimentare a fost introdusa de americani în 1992,  dar originile acestui ghid de nutriție sunt europene.
Prima piramida alimentara a fost creata de suedezi si a fost o invenție dictata de necesitate. În anii ’70, Suedia se confrunta cu prețuri mari la alimente. Guvernul de la acea vreme a cerut Comitetului Național de Sănătate să vină cu o soluție pentru ca alimentația populației să nu aibă de suferit.

Astfel, în 1972, a fost creata o listă cu alimente de baza și alimente suplimentare. Alimentele de baza erau acelea ieftine și hrănitoare, iar alimentele suplimentare erau cele care aduceau un plus de nutrienți față de ce se regăsea în prima grupă.

De la apariția, piramida alimentelor a suferit mai multe schimbări și îmbunătățiri, prin creșterea proporțiilor de legume și fructe și prin crearea de grupuri diferite pentru lactate și proteine.

Beneficiile consumului de fructe și legume proaspete

Ca parte a unei diete sănătoase, fructele și legumele ajută la reducerea riscului obezității, a diabetului de tip II, precum și a bolilor de inimă, accidentelor vasculare cerebrale și a unor tipuri de cancer.

În ultimii ani, studiile de specialitate au arătat că o dietă bazată pe fructe și legume poate ajuta și la îmbunătățirea sănătății mintale.

Persoanele care au consumat fructe și legume zilnic, în porții de câte 500 de grame, au înregistrat cele mai mari creșteri la nivel psihologic, în special în privința indicatorilor ce marcau nivelul de vitalitate, motivație și bună dispoziție.

Specialiștii în nutriție recomandă consumul de vegetale în sezonul lor de coacere, aceasta fiind metoda prin care putem beneficia de maximul de potențial nutrițional al acestor alimente.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult