Pericolele din mezelurile feliate. Conțin o bacterie care duce la moartea fătului în uter

07.01.2022
Pericolele din mezelurile feliate. Conțin o bacterie care duce la moartea fătului în uter
Sursa foto: Shutterstock

Mezelurile feliate trebuie evitate pe cât posibil de femeile gravide, copiii mici și persoanele vârstnice cu boli cronice, care slăbesc sistemul imunitar. Potrivit medicilor, mezelurile feliate pot fi contaminate cu bacterii foarte periculoase, care pot fi fatale în unele cazuri. Una dintre acestea este Listeria, care poate provoca naștere prematură sau moartea fătului în uter. 

Infecția cu Listeria provenită din mezelurile contaminate poate produce simptome gastrointestinale într-un interval de 9-48 de ore de la ingestie și un sindrom pseudogripal după 2-6 săptămâni. Gravidele pot prezenta febră, dureri musculare (mialgii), dureri articulare (artralgii), durere de cap (cefalee) și dureri lombare.

În prezența acestor simptome, medicul obstetrician trebuie să suspecteze o listerioză și să instituie rapid un tratament adecvat, pentru a preveni infecția congenitală ce poate duce la moartea fătului.

Rata de multiplicare a acestei bacterii este foarte crescută în raioanele unde se feliază mezeluri. Listeria se simte foarte „confortabil” chiar și la temperaturi joase precum cele din frigidere. Iar pericolul este cu atât mai mare cu cât astfel de produse sunt consumate reci, fără a fi preparate termic.

De asemenea, un alt pericol la care te expui când consumi mezeluri feliate este infecția cu Helicobacter pylori, Salmonella, Campylobacter sau Clostridium difficile.

Greața, diareea, crampele abdominale, febra, frisoanele și starea generală de rău sunt printre simptomele specifice acestor infecții. Iar aceste manifestări se pot agrava în cazul unei persoane cu sistemul imunitar slăbit, cauzând complicații amenințătoare de viață.

În unele unități de alimentație publică, din cauza faptului că personalul este redus numeric, există situații când o persoană servește atât la raionul de mezeluri, cât și la cel de carne proaspătă, folosind aceleași mănuși care, teoretic, sunt de unică folosință.

Prin contaminare încrucișată, bacteriile prezente pe suprafața cărnii proaspete ajung pe mezelurile feliate, pe care angajatul le atinge atunci când folosește feliatorul.

Din acest motiv, dacă observi că vânzătoarea nu își schimbă mănușile după ce a servit un client cu carne proaspătă (de exemplu: piept de pui, pulpe, carne de porc, cârnați etc.), atrage-i atenția că trebuie să poarte mănuși noi când folosește ulterior feliatorul pentru mezeluri (de exemplu: șuncă, salam, mușchi etc.).

Iar dacă alegi totuși să cumperi mezeluri feliate, dar nevidate, consumă-le în termen de 3 zile, păstrate la frigider, la maximum 4 grade Celsius. Și evită să cumperi cantități mari din aceste produse, pentru că s-ar putea să nu le consumi în întregime și le vei arunca la gunoi, contribuind astfel la risipa alimentară.

Un studiu recent arată că fiecare român aruncă la gunoi, în medie, aproape 130 de kilograme de mâncare pe an. Iar cantitatea este cu atât mai mare cu cât familia este mai numeroasă.

Risipa alimentară se produce pentru că estimăm greșit cantitățile atunci când facem cumpărături, nu depozităm corect alimentele, dar și pentru că nu suntem atenți la termenul de valabilitate.

Un fenomen îngrijorător este că avem, pe de o parte, subnutriție și risipă alimentară, dar pe de altă parte peste 20% din populația României este obeză, ceea ce înseamnă că educația alimentară are carențe, oamenii nu se preocupă de calitatea și de cantitatea mâncării.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Recomandare video
Salată cu paste și jambon de curcan