Mergi la sală seara? S-ar putea să fie degeaba. Momentul optim din zi să faci mișcare pentru a slăbi

  • Publicat:
Mergi la sală seara? S-ar putea să fie degeaba. Momentul optim din zi să faci mișcare pentru a slăbi
Foto: envato

Persoanele care obișnuiesc să meargă la sală seara s-ar putea să nu aibă prea multe de câștigat, cel puțin în privința greutății corporale. Un nou studiu arată că momentul optim să facem mișcare pentru a slăbi este dimineața. 

Experții de la Institutul Karolinska din Suedia și cei de la Universitatea din Copenhaga (Danemarca) au descoperit că metabolismul e „turat” la maximum dacă ne facem antrenamentul la sală în prima parte a zilei.

Concluziile studiului, publicate în jurnalul medical Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), arată faptul că exercițiile realizate dimineața sunt mai indicate dacă vrem să scăpăm mai rapid de grăsimea din corp. 

Există totuși un amendament privind acest studiu: a fost realizat pe șoareci de laborator, nu pe subiecți umani. Deci încă nu se poate afirma cu certitudine că rezultatele sunt aplicabile și în cazul oamenilor, fiind necesare cercetări suplimentare în acest sens.

Un studiu precedent publicat în Frontiers in Physiology a arătat însă că femeile care vor să dea jos burta și colăceii de pe șolduri ar trebui să facă sport la primele ore ale zilei pentru a obține rezultate.

Totuși, trebuie menționat și un alt aspect, respectiv că sportul de unul singur nu ajută la scăderea în greutate. De aceea se spune – și e adevărat! – că o cură de slăbire eficientă înseamnă 80% dietă, 20% sport.

Ce poți face seara ca să slăbești? În primul rând, să mănânci cât mai puțin, dacă poți – chiar deloc! O idee bună în acest scop poate fi postul intermitent, în care să lași „o fereastră” de 16 ore pentru organism să se refacă. Altfel spus, nu mai mănânci nimic după ora 18, până a doua zi la ora 10.

Cât despre mișcare seara, cel mai bine ar fi să faci o plimbare relaxantă în parc, să dai o tură cu bicicleta sau să faci câteva exerciții ușoare acasă, nicidecum „să tragi de fiare” până simți că rămâi fără aer.

În concluzie, fără o schimbare reală în alimentație, care constă în principal în deficit caloric, șansele să ajungi la greutatea ideală sunt mici spre deloc dacă te bazezi doar pe sport.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Senior Editor - Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați de starea de bine a românilor. Ține legătura cu medici din toate domeniile și ... citește mai mult
Recomandare video
Wrap-uri cu Salam Sinaia și Salam Victoria