Medicamentul care distruge coronavirusul în 5 zile. Când va fi disponibil tratamentul

13.03.2021 | Paula Rotaru
Medicamentul care distruge coronavirusul în 5 zile. Când va fi disponibil tratamentul

Medicamentul care distruge coronavirusul nu e ivermectina, nici remdesivirul, ci molnupiravir. Și este deja în faze avansate de testare! Alte două medicamente s-au dovedit eficiente în tratamentul formelor ușoare, moderate și severe de COVID-19. 

Acest nou medicament antiviral – molnupiravir – a dovedit deja că are efecte asupra coronavirusului, aflându-se în faza 2 de testare. Pastila de molnupiravir se ia de 2 ori pe zi, timp de 5 zile, spun cercetătorii.

Autorul studiului, profesorul Carlos del Rio, spune că medicamentul poate reduce semnificativ riscul de forme grave de COVID-19, așa cum oseltamivir (Tamiflu) acționează în cazul gripei. Astfel, persoanele infectate ar scăpa mai rapid de încărcătura virală și ar fi mai ferite de simptomele agresive ale bolii, care pot necesita internare în spital sau, mai grav, în secțiile de Terapie Intensivă.

Acesta este medicamentul care distruge coronavirusul în doar 5 zile. Asta am observat în studiul nostru. Suntem entuziasmați, dar vrem să vedem dacă acesta are efect și în ameliorarea formelor severe de boală. Acesta va fi obiectivul nostru în ultima fază de testare a medicamentului, spune dr. Wendy Painter, care a făcut parte din echipa de cercetare.

În prezentarea oferită de experți se arată că molnupiravir este un medicament antiviral care previne replicarea (înmulțirea) virusului SARS-CoV-2, evitându-se astfel furtuna de citokine care determină forma gravă a bolii.

Studiul a inclus 202 persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2, tratate în ambulatoriu, cu febră și alte manifestări respiratorii.

Participanții au fost împărțiți în 3 grupuri, fiecăruia fiindu-i administrat medicamentul în concentrație diferită: 200, 400, respectiv 800 mg de molnupiravir. Toate cele 3 categorii de participanți au fost comparate cu grupuri de control placebo.

După o perioadă de 5 zile în care le-a fost administrată pastila de molnupiravir, de 2 ori pe zi, experții au recoltat probe din exsudatul nazofaringian la 3, 5, 7, 14, respectiv 28 de zile.

Astfel, specialiștii au observat că nicio persoană din grupul în care a fost administrat medicamentul nu mai avea urme de SARS-CoV-2 în probele recoltate, în timp ce la aproape un sfert din grupul placebo, chiar și la 10 zile de la debutul simptomelor, încă erau semne de încărcătură virală.

Dacă va trece de faza 3 de testare, înregistrând succesul din faza precedentă, și va obține autorizația FDA, medicamentul va fi disponibil pentru tratamentul formelor ușoare și moderate de COVID-19 cel mai probabil în a doua jumătate a acestui an.

Medicamente pentru forme moderate și grave de COVID-19

Alte două medicamente antivirale sunt în faze avansate de testare – unul pentru pacienții cu forme grave de COVID-19 care necesită spitalizare, altul pentru formele ușoare sau moderate de boală care pot fi tratate la domiciliu.

Primul este opaganib (Yeliva), cu acțiune dublă (antivirală și antiinflamatoare), care ar putea reduce nevoia de oxigen pentru pacienții cu forme grave de COVID, după cum arată studiile de fază 2 și 3.

Al doilea medicament este upamostat (RHB-107), folosit pentru prevenirea formelor grave de boală, mai precis în tratamentul ambulatoriu al pacienților cu forme ușoare sau moderate.

Avem nevoie urgent de tratamente orale pentru COVID. Nu ne putem baza doar pe vaccinuri. Dacă am avea o pastilă care să fie administrată rapid, în primele zile de boală, mai ales la pacienții cu risc, am putea preveni agravarea stării de sănătate a acestora. Dacă aceste medicamente aflate acum în faza de testare vor da rezultate bune și nu observăm reacții adverse grave, nu văd de ce nu le-am folosi mai repede, cu autorizare de urgență, a declarat dr. Sarah Doernberg, medic infecționist la Universitatea California.

Avem nevoie de un tratament. Vaccinurile nu sunt de ajuns!

Specialista susține că vaccinarea anti-COVID previne formele grave de boală, dar nu va duce la eradicarea coronavirusului. Iar asta pentru că vor exista persoane care fie nu vor dori să se vaccineze, fie nu vor dezvolta anticorpi în urma vaccinării, fie nu vor putea să se vaccineze pentru că prezintă diverse contraindicații sau pentru că pur și simplu încă nu au acces la vaccin, cum este cazul multor țări sărace sau în curs de dezvoltare care nu au încheiat contracte cu marile companii producătoare de vaccinuri anti-COVID.

De aceea, spune ea, trebuie să descoperim un tratament eficient, sigur, accesibil și ușor de administrat care să îi poată ajuta pe toți oamenii, fie că sunt sau nu vaccinați.