Paxlovid, medicamentul antiviral împotriva COVID dezvoltat de Pfizer, reduce cu 90% riscul de deces

  • Publicat:
  • Actualizat:
Paxlovid, medicamentul antiviral împotriva COVID dezvoltat de Pfizer, reduce cu 90% riscul de deces
Sursa foto: Shutterstock @ Ralf Liebhold

La scurt timp după autorizarea Molnupiravir (antiviral produs de Merck) în Marea Britanie, compania Pfizer anunță, într-un comunicat de presă, că medicamentul antiviral Paxlovid, aflat momentan în teste clinice de fază 3, poate reduce cu până la 90% riscul de deces în cazul infecției cu virusul SARS-CoV-2.

Albert Bourla, CEO-ul companiei Pfizer, a declarat, vineri, că rezultatele studiilor sunt foarte promițătoare în ceea ce privește eficiența medicamentului anti-COVID Paxlovid.

Ar putea fi un adevărat game-changer în eforturile globale de combatere a pandemiei de COVID-19. Niciun participant infectat care a fost tratat cu Paxlovid nu a decedat, a declarat Bourla.

Medicamentul antiviral Paxlovid dezvoltat de Pfizer (PF-07321332) blochează enzima care determină replicarea virusului SARS-CoV-2, împiedicând astfel evoluția bolii spre forme grave.

Un medicament accesibil și ieftin care poate fi administrat la primele simptome este crucial în evoluția bolii, mai ales în cazul persoanelor care prezintă factori de risc (obezitate, diabet, boli de inimă etc.).

În cadrul studiilor clinice demarate de Pfizer, 1.219 persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2, împărțite în 2 grupuri, au urmat, timp de 5 zile, tratament cu Paxlovid (3 pastile, de 2 ori pe zi, adică 6 pastile/zi) sau au primit pastile placebo. De menționat că pacienții se aflau în primele 3-5 zile de la debutul simptomelor.

Doar 0,8% dintre participanții tratați cu Paxlovid au avut nevoie de spitalizare, dar niciunul nu a decedat, în vreme ce 7% dintre participanții aflați în grupul placebo (10 persoane) au ajuns în spital sau au decedat din cauza complicațiilor COVID.

Cât privește reacțiile adverse, acestea nu sunt enumerate în comunicatul de presă, dar se menționează sunt ușoare și că au apărut în cazul a 20% dintre participanți, atât din grupul tratat cu Paxlovid, cât și din grupul de control.

Medicamentul Paxlovid inhibă acțiunea proteazei, enzima care permite multiplicarea virusului. El a fost administrat participanților în combinație cu o doză redusă de Ritopinavir, un antiretroviral utilizat pe scară largă în tratamentul infecției HIV. Astfel este împiedicată evoluția gravă a bolii.

Compania a anunțat că va depune documentația necesară pentru aprobarea utilizării în regim de urgență a Paxlovid de către Autoritatea americană a medicamentului (Food and Drug Administration, FDA).

Pfizer a anunțat că medicamentul se află deja în proces de producție, urmând ca până la sfârșitul anului 2022 să fie distribuite peste 50 de milioane de cutii, dintre care peste 20 de milioane în primele 6 luni.

Momentan, un singur antiviral este aprobat în SUA în protocolul de tratament pentru COVID-19, și anume Remdesivir, care poate avea efecte benefice și în cazul pacienților cu boala Ebola.

Astfel, până la finalul acestui an am putea avea mai multe medicamente antivirale cu efecte benefice dovedite științific împotriva formelor grave de boală, pe lângă arma principală, vaccinarea anti-COVID.

Comparație Molnupiravir (Merck) versus Paxlovid (Pfizer)
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Substanţele care pot creşte cu 80% riscul de avort
Substanţele care pot creşte cu 80% riscul de avort
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar ar putea fi gata până în anul 2030
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar ar putea fi gata până în anul 2030