Prof. univ. dr. Cristian Apetrei: de ce e mai importantă vaccinarea decât imunizarea prin boală

Prof. univ. dr. Cristian Apetrei explică importanța imunizării prin vaccin față de imunitatea dobândită prin boală.

Prof. univ. dr. Cristian Apetrei este profesor de boli infecțioase și microbiologie la Universitatea din Pittsburgh. În cadrul emisiunii CSID.RO live din 28 octombrie, prof. univ. dr. Cristian Apetrei a expus într-o manieră accesibilă valoarea imunității vaccinului anti-COVID-19 față de imunitatea dobândită prin boală.

„Toată lumea care spune că imunitatea indusă de o boală este mai bună decât imunitatea indusă de un vaccin are dreptate. Și pot să vă dau cel mai bun exemplu: imunitatea indusă de Ebola este mai bună la pacienții care mor decât la cei care supraviețuiesc. Deci ideea de imunitate care este bună nu reprezintă ceea ce ne dorim cel mai mult să vedem.

Imunitate foarte bună au avut și pacienții care au trecut prin poliomielită, dar despre acești pacienți părinții noștri își aduc aminte că erau șchiopi. Dar noi nu-i mai vedem azi tocmai pentru că am administrat un vaccin care induce un răspuns imun mai puțin eficace decât boala.

Acesta este principiul absolut al vaccinării. Folosim un agent atenuat sau fragmente dintr-un agent infecțios, inducem un răspuns imun mai puțin eficace, dar evităm toate complicațiile.

Acum un an, cei care acum susțin conceptul imunizării prin imunitate de turmă spuneau: ați cunoscut pe cineva care a fost infectat cu COVID-19? Și răspunsul era nu. Următorul pas a fost „nu este grav”. Ei, am ajuns la concluzia că este grav și că oamenii mor. Acum a venit momentul să ne întrebăm de ce facem vaccinarea.

Există câteva motive pentru care trebuie să facem vaccinarea. Imunitatea de turmă se va putea atinge când vom putea opri răspândirea virusului. Însă, în ultimele luni, s-a observat că transmisibilitatea virusului a crescut cu fiecare variantă. Deci interesul nostru este să imunizăm cât mai repede pentru a reduce cât mai rapid transmiterea virusului, blocând în acest mod posibilitatea lui să evolueze”, ne-a declarat prof. dr. Cristian Apetrei.

Mai multe informații despre importanța vaccinului puteți afla din intervenția video a profesorului Cristian Apetrei, în cadrul CSID.RO Live!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Prof. dr. Cristian Apetrei - Profesor de boli infecțioase și microbiologie
Domnul Profesor Dr. Cristian Apetrei este absolvent al Facultății de Medicină a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, Iași, promoția 1990. Este o personalitate marcantă în domeniul ştiinţelor medicale, care se bucură de prestigiu atât în Statele Unite ale Americii, ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Profesor de boli infecțioase și microbiologie
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult