Vaccinarea anti-COVID, pas cu pas. Obiectele pe care trebuie să le ai cu tine la centrul de vaccinare

  • Publicat:
Vaccinarea anti-COVID, pas cu pas. Obiectele pe care trebuie să le ai cu tine la centrul de vaccinare

Vaccinarea anti-COVID în România începe să prindă viteză! Autoritățile au anunțat că în luna martie vor sosi în țară peste 2,5 milioane de doze de vaccin, pentru toate „gusturile”: AstraZeneca, Pfizer și Moderna.

Până la acest moment au fost vaccinate peste 1 milion de persoane: 521.650 de persoane vaccinate cu o doză și 652.268 de persoane vaccinate cu două doze. Mai mult, începând cu data de 15 martie, persoanele din etapa a 3-a de vaccinare (populația generală) se pot înscrie pentru vaccinare pe platforma vaccinare-covid.gov.ro, procesul de vaccinare pentru această categorie urmând să debuteze, cel mai probabil, în prima parte a lunii aprilie.

Odată făcută programarea, vei primi pe e-mail/SMS un mesaj cu data, ora și locul unde va avea loc vaccinarea anti-COVID.

Pentru ca totul să decurgă fără probleme, ți-am pregătit un ghid, pas cu pas, despre tot ceea ce trebuie să știi despre vaccinarea anti-COVID: ce obiecte trebuie să ai cu tine, ce formular trebuie să completezi, ce întrebări îți adresează asistentul înainte de vaccinare, ce se întâmplă în timpul și după vaccinare și câteva sfaturi pentru primele zile post-vaccinare.

Ce trebuie să faci înainte de vaccinarea anti-COVID

În primul rând, nu intra în panică! Nu citi știri false și tot felul de informații, inclusiv unele distribuite de „prieteni” pe rețelele de socializare, menite să inducă spaima și îndoiala.

Vaccinul anti-COVID este unica armă eficientă și sigură pe care o avem acum la îndemână pentru a ieși învingători din această pandemie care ne-a dat tuturor viețile peste cap.

Niciun tratament nu s-a dovedit eficient în formele moderate și grave de COVID-19 până la acest moment, iar consecințele, din păcate, le vedem în statisticile zilnice. Iar statisticile ascund adevărate drame. În spatele lor sunt oameni, familii întregi distruse. Plus că sechelele post-COVID nu sunt de ignorat, tot mai mulți supraviețuitori acuzând probleme respiratorii chiar și la câteva luni distanță după vindecare.

Așa că pune mai presus de toate rațiunea, nu impulsul. Ascultă sfaturile medicilor, nu ale „absolvenților de școala vieții”!

Nu îți cresc alte mâini, nu îți introduce nimeni niciun cip în organism, nu vei face leucemie din cauza vaccinului. În schimb, „vor crește” în tine anticorpi neutralizanți care te protejează de formele grave ale bolii. Așa nu vei ajunge în spital, așa reușim să oprim transmiterea infecției în societate, așa nimicim coronavirusul. Uniți!

Acum, odată găsit echilibrul emoțional, ține cont de următoarele sfaturi înainte de vaccinarea anti-COVID:

  • dormi bine în noaptea precedentă
  • hidratează-te corect
  • nu consuma mai mult de un pahar de alcool cu o seară înainte
  • nu lua paracetamol sau ibuprofen preventiv

O categorie specială de pacienți sunt cei care urmează tratament cu anticoagulante. În cazul acestora, vaccinarea trebuie să se facă în condiții speciale:

  • Pacienții anticoagulați care se află sub tratament cu Sintrom sau Trombostop pot fi imunizați cu condiția ca valoarea INR să se situeze în pragul terapeutic, între 2.0 și 3.0.
  • În cazul pacienților care iau anticoagulante noi (rivaroxaban, apixaban si dabigatran), vaccinarea se face fără a verifica valoarea INR. În ziua vaccinării, pacientul va aștepta până după imunizare pentru a administra doza zilnică de anticoagulant.
  • Pacienții care se află sub tratament antiplachetar (aspirină sau clopidrogel) pot continua administrarea tratamentului, fără nicio interferență cu vaccinarea.

Ce obiecte trebuie să ai cu tine la vaccinare

Înainte să ieși din casă, verifică dacă ai buletinul la tine – vei avea nevoie de el la centrul de vaccinare (îl prezinți odată cu chestionarul de triaj și formularul de consimțământ și îl primești înapoi odată cu adeverința de vaccinare, după cele 15 minute de așteptare în camera de observație).

Nu este nevoie să prezinți recipisa, adică acea programare pe care ai primit-o pe e-mail. Personalul de la centrul de vaccinare te va găsi în sistem pe baza datelor din buletin. De asemenea, nu e nevoie să ai la tine cardul de asigurat, buletinul este suficient. Dar, pentru orice eventualitate, poți să ai la tine și cardul de asigurat.

Înainte de vaccinarea propriu-zisă, trebuie să completezi un formular pe care ți-l oferă cei de la centru. E bine să ai cu tine un pix – posibil să nu găsești acolo sau să fie nevoie să întrebi în stânga și în dreapta „Cine are un pix?”. Ca să eviți o astfel de situație, pune în buzunar propriul pix de acasă.

Firește, nu uita masca! Este obligatorie atât în spațiul deschis, cât mai ales în spațiile închise și cu atât mai mult în centrul de vaccinare.

Eu recomand și o sticlă cu apă, ca să te hidratezi bine, plus un gel dezinfectant – dacă mergi cu mijloacele de transport în comun, e indicat să îți dezinfectezi mâinile frecvent.

Formularul de consimțământ și chestionarul de triaj

Chestionarul de triaj și formularul de consimțământ se regăsesc, de obicei, pe o singură foaie. Poți descărca de aici și să completezi de acasă sau poți completa direct la centrul de vaccinare (varianta recomandată), unde ți se oferă înainte de a fi luat în primire de asistent.

Pe chestionarul de triaj trebuie să bifezi anumite căsuțe, în funcție de întrebare:

Dacă ai nelămuriri în privința unor întrebări, poți oricând să întrebi personalul medical din incinta centrului de vaccinare.

După completarea chestionarului vine rândul formularului de consimțământ. Acesta arată așa:

Dacă nu știi ce vaccin vei primi, uită-te pe recipisa primită pe e-mail.

Dacă vezi Varianta 1, înseamnă că vei primi vaccinul de la Pfizer. Varianta 2 este vaccinul Moderna, iar varianta 3 este vaccinul AstraZeneca.

Discuția cu medicul/asistentul înainte de vaccinare

După completarea hârtiilor vei fi invitat într-o cameră unde vei avea o discuție generală cu un medic/asistent.

Acesta te va întreba dacă ai avut simptome de răceală, gripă, COVID-19 în ultimele 2 săptămâni, dacă ai anumite probleme de sănătate, dacă urmezi vreun tratament. În plus, îți va măsura temperatura.

Medicul/asistentul medical va completa, la rândul lui, spațiul liber (nume/prenume) din formularul de consimțământ.

Vaccinarea anti-COVID – cum se desfășoară

Odată încheiat procesul birocratic, vei fi invitat în camera de vaccinare. Vei fi rugat să te așezi pe un scaun și să stai cât poți de relaxat. Poți comunica asistentei că vrei să îți facă injecția în mâna nedominantă, cel mai frecvent în mâna stângă.

E indicat să porți un tricou cu mânecă scurtă, cât mai larg, ca să poți ridica ușor deasupra umărului. Injecția se face în partea superioară a brațului, în mușchiul deltoid, după dezinfectarea suprafeței de piele cu alcool medicinal și uscarea acestuia.

Acul este foarte fin și abia dacă vei simți o ciupitură. Multe persoane spun că vaccinul anti-COVID este mult mai puțin dureros decât cel împotriva gripei, așa că nu e cazul să te sperii de injecție.

În 3-4 secunde ești fericitul „posesor” al primei doze de vaccin anti-COVID!

După scoaterea acului, asistenta va acoperi locul injecției cu o bucățică mică de vată sau tifon cu spirt.

E indicat să masezi ușor locul injecției timp de câteva secunde.

Camera de așteptare post-vaccinare

După ce ți se face injecția, vei fi invitat într-o cameră de observație, unde un asistent este prezent permanent. Acesta te va întreba dacă te simți bine și te va ține sub observație timp de 15 minute sau 30 de minute în cazul în care ai istoric de reacții alergice.

După expirarea timpului vei primi înapoi buletinul și adeverința de vaccinare. Pe aceasta se regăsesc datele tale de contact (nume/prenume, vârstă, adresă, serie/număr CI), datele de contact ale centrului de vaccinare și detalii despre vaccinul administrat (nume, doză, lot, data expirării, data vaccinării).

Posted by RO Vaccinare on Saturday, 26 December 2020

Pe această adeverință nu este trecută data rapelului, adică a doua doză de vaccin! În schimb, găsești data, ora și locul (același unde te-ai vaccinat cu prima doză) pentru doza 2 de vaccin pe recipisa primită pe e-mail/SMS.

Ce reacții adverse pot apărea după vaccinarea anti-COVID

După vaccinarea anti-COVID, este foarte posibil să apară o durere la nivelul mâinii, unde ți-a fost făcută injecția, la distanță de 3-4 ore de la vaccinare. Această durere este temporară (nu durează mai mult de 24-48 de ore) și poate fi ameliorată cu un gel cu diclofenac, comprese reci sau… mișcare. Da, dacă faci puțin efort cu „mâna vaccinată”, durerea va trece mai repede.

Alte reacții adverse temporare raportate după vaccinarea anti-COVID sunt: roșeața/umflătura la locul injecției, durerea musculară sau articulară, oboseala, febra, frisoanele, umflarea ganglionilor.

În general aceste reacții adverse sunt ușoare și răspund rapid la medicația simptomatică. Dacă se prelungesc sau se accentuează ca severitate, ia legătura cât mai repede cu un cadru medical.

Pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România poți raporta reacțiile adverse suspectate în urma vaccinării anti-COVID.

În încheiere, aș vrea să vă mai spun un lucru: în următoarele zile după vaccinare, continuați-vă activitățile în mod normal, faceți mișcare, mâncați sănătos, odihniți-vă cel puțin 8 ore pe noapte și încercați să nu puneți „în cârca” vaccinului orice simptom trecător, de la nas înfundat dimineața la trezire, la o mică durere în gât sau senzație de frig. De multe ori avem astfel de simptome zilnic, dar le ignorăm cu lejeritate și trec de la sine.

Ține cont însă și de faptul că înainte de vaccinare este posibil să fii răcit sau infectat cu noul coronavirus fără să știi, pentru că ești în perioada de incubație. Cu alte cuvinte, să nu ai simptome, iar acestea să apară, coincidență, chiar după vaccinare, a doua sau a treia zi. Din nou, nu pune pe seama vaccinului simptomele.

Un alt aspect foarte important: anticorpii protectori se dezvoltă într-un interval de 2-3 săptămâni de la vaccinare. Deci nu trebuie să arunci masca în semn de fericire imediat după vaccinare și nici să organizezi o petrecere cu toți prietenii, pentru că nu ești încă protejat.

Până când 70-80% din populație va fi imunizată – fie prin vaccinare, fie prin trecerea prin boală (lucru deloc plăcut, pentru că n-ai de unde să știi cum va reacționa organismul tău în fața acestui virus) – trebuie să porți în continuare masca, să respecți regulile de distanțare și să fii la fel de vigilent în privința igienei, pentru a-i proteja pe cei care (încă) nu au fost vaccinați.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Infecțiile urinare: 7 cauze frecvente
Infecțiile urinare: 7 cauze frecvente
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”