De ce e bine să mănânci murături în sezonul rece. Explicația nutriționistului

  • Publicat:
De ce e bine să mănânci murături în sezonul rece. Explicația nutriționistului
Foto: profimediaimages.ro

Zeama de varză murată e bună atât pentru a scăpa de mahmureală, dar și pentru tranzitul intestinal. Însă prea puțini dintre noi știm că zeama de la murături poate fi un leac eficient și în caz de febră sau vărsături.

Datorită sodiului din murături, persoanele care se confruntă cu deshidratare cauzată de febră pot bea un pahar cu zeamă de varză murată, care ajută la restabilirea nivelului de electroliți din organism. Mai mult, zeama de la murături poate ameliora stările de greață și vărsăturile. Și persoanele diabetice sunt sfătuite să consume mai des murături, deoarece pot ajuta la reglarea glicemiei datorită conținutului crescut de fibre.

Ce alte beneficii au murăturile pentru sănătatea noastră explică nutriționistul Gianluca Mech.

Murături: valori nutriționale

Cu toții știm că legumele proaspete sunt foarte benefice pentru sănătate prin aportul de fibre și de nutrienți de care organismul are nevoie. Care este însă situația celor care au fost transformate în murături prin clasicul proces de conservare?

Legumele se transformă în murături printr-un proces de conservare utilizat din timpuri străvechi, care ne-a ajutat să le păstrăm și pe durata anotimpului rece. Oamenii pot face murături din aproape orice legumă, fie că vorbim despre castraveți, varză, gogonele, gogoșari sau conopidă.

Legumele se păstrează într-o saramură fermentată care conține bacterii benefice. Murăturile fermentate oferă mai multe beneficii pentru sănătate decât alte tipuri de murături. Însă chiar și murăturile nefermentate sunt bogate în vitamine precum vitamina K și vitamina A, declară nutriționistul.

Murăturile nu conțin grăsimi și sunt sărace în calorii. În schimb, conțin mult sodiu.

O porție de 100 de grame de murături conține 457 de miligrame de sodiu, aproape 20% din limita zilnică recomandată.

Este important să nu consumăm murături în exces. Persoanele cu hipertensiune arterială sau cu probleme de sănătate cardiovasculară ar trebui să evite murăturile sau să le consume în cantitate foarte mică.

Bacteriile benefice din murături

Principalul beneficiu al murăturilor este că ele conțin bacterii benefice. Pentru producerea murăturilor, oamenii folosesc saramură, apă amestecată cu sare sau un acid, cum ar fi oțetul. Saramura fermentată conține bacterii bune care pot îmbunătăți sănătatea. Totuși, nu toate tipurile de saramuri trec prin procesul de fermentație.

Murăturile fermentate acționează ca probioticele, protejând microbiomul organismului și susținând multiplicarea bacteriilor sănătoase în intestin.

Stomacul conține milioane de bacterii care ajută organismul să digere și să absoarbă alimentele. Aceste bacterii pot preveni infecțiile, dereglările intestinale și pot ajuta la tratarea problemelor cronice de sănătate a stomacului, cum ar fi boala Crohn.

Murăturile fermentate sunt bogate în probiotice, așa că pot ajuta la îmbunătățirea digestiei și la prevenirea problemelor stomacale minore, explică Gianluca Mech.

Zeama de varză murată restabilește echilibrul electrolitic în caz de febră sau vărsături

Electroliții sunt săruri de care organismul are nevoie pentru o funcționare sănătoasă. Când o persoană se confruntă cu deshidratare, poate pierde și electroliți.

Murăturile sunt bogate în sodiu și, prin urmare, sunt bogate în electroliți. Teoretic, acest lucru înseamnă că zeama de murături ar putea fi o opțiune pentru restabilirea electroliților în cazul persoanelor care suferă de febră, vărsături sau care sunt deshidratate. Menționez însă, din nou, că aceasta trebuie consumată în cantități mici, declară nutriționistul Gianluca Mech.

Murăturile în oțet ajută la controlul glicemiei și la slăbit

De asemenea, murăturile în oțet pot ajuta la controlul glicemiei și la prevenirea senzației intense de foame. Așadar, cantități mici de murături în oțet le sunt recomandate oamenilor și persoanelor care vor să prevină diabetul sau să țină sub control glicemia, precum și celor care vor să slăbească.

Nu în ultimul rând, murăturile, la fel ca toate fructele și legumele, conțin antioxidanți care pot contracara efectele radicalilor liberi.

Radicalii liberi sunt substanțe chimice din organism care pot juca un rol în dezvoltarea unei game largi de probleme de sănătate. Acestea includ cancerul, inflamația, bolile de inimă și diverse boli cronice. Radicalii liberi pot contribui, de asemenea, la îmbătrânire.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”