Cafeaua cu lămâie: rețetă, beneficii, contraindicații

Un nou amestec face furori pe internet. Este vorba de cafeaua cu lămâie care promite câteva beneficii pentru sănătate.
  • Publicat:
Cafeaua cu lămâie: rețetă, beneficii, contraindicații
Sursa foto: Shutterstock

Pentru că avem suficient timp cât să descoperim noutăţile din jurul nostru, în cale ne-a ieşit un nou trend – consumul de cafea cu lămâie. Curioşi din fire, am decis să descoperim care sunt beneficiile pentru sănătate ale acestui amestec.

Se zvoneşte că acest mix ajută la topirea grăsimii şi elimină durerile de cap şi diareea, din moment ce cafeaua şi lămâia au numeroase efecte asupra sănătăţii, cel puţin când sunt consumate separat. Dar ce efecte au când cele mai comune şi consumate ingrediente sunt băute în aceeaşi compoziţie?

Cafeaua şi lămâile sunt două ingrediente care se regăsesc în orice bucătărie. Să nu uităm că una dintre cele mai consumate băuturi din întreaga lume este cafeaua, nu doar datorită gustului, ci şi a capacităţii de a stimula sistemul nervos central şi de a creşte nivelul de alertă şi dispoziţia.

Pe de altă parte, lămâile sunt fructe care fac parte din familia citricelor, fiind al treilea cel mai produs fruct din lume, după mandarine şi portocale. Sunt o sursă ideală de vitamina C şi antioxidanţi şi se foloseşte de secole pentru proprietăţile sale medicinale.

În cazul de faţă, reţeta presupune amestecul de 240 ml de cafea cu sucul de la o lămâie. Deşi pare un amestec neobişnuit, unii spun că gustul nu este atât de rău.

Cafeaua şi lămâile: beneficii pentru sănătate

Atât cafeaua, cât şi lămâile au multiple beneficii pentru sănătate, multe dintre ele fiind asociate conţinutului ridicat de antioxidanţi. Aceştia sunt molecule care protejează organismul de efctele dăunătoare ale cantităţilor în exces de radicali liberi.

Cafeaua prăjită, de exemplu, conţine peste 1.000 de compuşi bioactivi, dar cafeina şi acidul clorogenic sunt principalii compuşi care au capacitate antioxidantă.

Mai exact, cei doi compuşi protejează împotriva dezvoltării cancerului, cafeaua fiind cunoscută pentru reducerea riscului anumitor tipuri de cancer, inclusiv cancer de ficat, de prostată, endometrial, de sân, gastrointestinal şi colorectal.

În plus, cafeaua a fost asociată cu reducerea riscului de diabet de tip 2, bolilor de inimă şi ficat, depresie, Alzheimer şi Parkinson.

În privinţa sucului de lămâie, acesta este o sursă ideală de vitamina C şi flavonoide, doi antioxidanţi puternici, cunoscuţi pentru reducerea riscului de cancer de esofag, stomac, pancreas şi cancer de sân.

De asemenea, protejează împotriva bolilor de inimă, în timp ce vitamina C protejează sistemul imunitar şi luptă împotriva infecţiilor.

Ce se întâmplă dacă bei cafea cu suc de lămâie

Există patru presupuneri în privinţa beneficiilor consumului acestui amestec.

Ajută la arderea grăsimii. Ştim că lămâia este folosită în acest sens, în special în multe diete. Singurul mod prin care putem scăpa de grăsimea nedorită este să consumăm puţine calorii sau să ardem mai mult decât consumăm. Cu toate astea, studiile arată că putem scăpa de kilogramele în plus cu ajutorul cafelei, pentru că stimulează ţesutul adipos maro, un ţesut gras metabolic care scade odată cu înaintarea în vârstă şi metabolizează carbohidraţii şi grăsimile.

Reduce durerile de cap. Durerile de cap şi migrenele sunt tot mai întâlnite în întreaga lume, în special în rândul persoanelor sub 50 de ani. Una dintre ipoteze sugerează că în urma consumului de cafea apare efectul vasoconstrictor, ceea ce înseamnă că strânge vasele de sânge şi reduce circulaţia sangvină dinspre cap, iar astfel elimină durerea. Cercetătorii sugerează că în urma consumului de cofeină se amplifică efectul medicaţiei folosite pentru durerile de cap şi migrene.

Elimină diareea. Remediul natural în această situaţie este să mănânci cafea măcinată alături de lămâie, nu să le bei pe cele două. Nu există încă dovezi clare care să sprijine presupunerile în acest sens, mai ales că stimulează colonul şi creşte nevoia de a merge la toaletă. Mai mult, diareea duce la pierderea fluidelor, care duce mai apoi la deshidratare, iar efectul diuretic al cafelei ar putea înrăutăţi situaţia.

Amestecul este bun pentru piele. Cercetătorii sugerează că atât cafeaua, cât şi lămâia conţin antioxidanţi benefici pentr piele. Pe de-o parte, se presupune că îmbunătăţeşte circulaţia sangvină şi hidratează pielea. Alte studii arată că în urma consumului de cafea se reduce deteriorarea barierei protectoare de la nivelul pielii şi îmbunătăţeşte aspectul acesteia. Pe de altă parte, conţinutul de vitamina C din lămâie stimulează producţia de colagen, acea proteină care asigură elasticitatea şi fermitatea pielii şi reduce deteriorarea acesteia cauzată de radicalii liberi provocaţi de expunerea la soare.

Cafeaua cu lămâie: contraindicaţii

Dacă până acum am enumerat potenţialele beneficii, nimic nu vine la pachet şi fără câteva părţi mai puţin plăcute. De exemplu, Organizaţia Mondială a Sănătăţii sugerează că băutorii de cafea pot deveni dependenţi de cofeină. De asemenea, există câteva studii care indică faptul că în urma consumului excesiv de cafea apar tulburările de somn, dar şi riscul de a pierde o sarcină. Cât despre lămâie, unele persoane pot fi alergice la sucul de citrice, la seminţe sau la coajă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân