Creşterea în greutate ar putea reduce riscul de cancer de sân înainte de menopauză

Un nou studiu sugerează că acumularea kilogramelor la vârstă adultă ar putea reduce riscul de cancer de sân înainte de menopauză.
  • Publicat:
Creşterea în greutate ar putea reduce riscul de cancer de sân înainte de menopauză
FOTO: shutterstock / Creşterea în greutate ar putea reduce riscul de cancer de sân înainte de menopauză

În urma unui nou studiu s-a descoperit că femeile care iau în greutate în perioadă adultă au un risc scăzut de apariţie a cancerului de sân înainte de menopauză.

O nouă cercetare sugerează că acumularea kilogramelor poate avea un efect protector împotriva cancerului de sân înainte de menopauză. Studiul, publicat în Jurnalul Internaţioanl de Cancer, arată că femeile care au crescut în greutate la vârsta de adult au un risc redus de dezvoltare a cacerului de sân înainte de a ajunge la menopauză. Lucrarea are la bază cercetări anterioare care, la rândul lor, au descoperit că femeile adulte care au o greutate corporală mai mare au un risc redus de apariţie a cancerului de sân la premenopauză.

Cancerul de sân

Organizaţia Mondială a Sănătăţii aminteşte că una dintre cele mai comune forme de cancer în rândul femeilor este cancerul de sân, fiind totodată unul dintre tipurile de deces asociate cancerului. Potrivit statisticilor OMS, 3,682 femei au murit de cancer de sân în România în 2017, clasându-ne astfel pe locul 60 în lume.

Peste 600,000 de participanţi

Prin noul studiu s-a dorit investigarea în detaliu a descoperirilor anterioare, iar astfel cercetătorii au aflat că dacă în perioada adultă (18-24 de ani), până la vârste înaintate ca 40-50 de ani, kilogramele acumulate se află în strânsă legătură cu riscului de dezvoltare a cancerului de sân înainte de menopauză. Studiul a fost realizat pe datele obţinute de la 628,463 de femei din diferite studii din întreaga lume, unde au fost împărţite în şase grupe de vârstă, notând totodată greutatea pe care acele femei au avut-o la diferite vârste. De asemenea, s-au luat în calcul posibilii factori care ar putea influenţa creşterea în greutate.

Creşterea în greutate reduce riscul de apariţie a cancerului de sân

Dintre cele 628,463 de femei care au făcut parte din studiu, 10,886 au dezvoltat cancer de sân înainte de menopauză. Comparând aceste date, cercetătorii au descoperit că dacă în perioada adultă cresc iau cu 10 kilograme mai mult, scade riscul de apariţie a cancerului de sân înainte de menopauză. Creşterea în greutate între vârstele 18-24 de ani şi 45-54 reduce riscul de cancer de sân cu 4% pentru fiecare 5 kilograme.

Pe de altă parte, dacă iei în greutate după vârsta de 35-44 de ani, acest aspect nu are niciun efect asupra şanselor ca o femeie să se confrunte cu cancerul de sân înainte de menopauză. Aceste descoperiri sugerează că expunerea cumulativă la greutatea în exces este un factor cheie asociat riscului de cancer de sân. Bineînţeles, este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma aceste aspecte.

Potrivit Dr. Minouk Schoemaker, om de ştiinţă în epidemiologia cancerului de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra şi autor principal al studiului, ”legătura dintre indicele de masă corporală ridicat şi riscul scăzut de cancer de sân înainte de menopauză i-a derutat pe oamenii de ştiinţă. Am descoperit că în timp ce o greutate mai mare din perioada adultă este mai puternic asociată reducerii riscului de cancer de sân, creşterea în greutate la vârste înaintate are un efect indemendent. Dar ştim că acest efect protector al creşterii ăn greutate este reversibil după menopauză. Femeile nu ar trebui să se gândească la acumularea de kilograme ca mod de prevenţie a cancerului de sân, dar înţelegând motivele biologice din spatele acestei legături, în viitoar poate duce la noi modalităţi de prevenire a bolii”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”