Băutura pe care tinerii o consumă zilnic le distruge ficatul, inima și vasele de sânge

  • Publicat:
Băutura pe care tinerii o consumă zilnic le distruge ficatul, inima și vasele de sânge
Sursa foto: Shutterstock

Energizantul – băutura populară în rândul tinerilor – se face vinovat, în parte, de cazurile fulminante de infarct și accident vascular apărute la persoanele cu vârsta sub 40 de ani. Fumatul, mâncatul nesănătos, sedentarismul și nopțile pierdute completează acest cerc vicios al obiceiurilor care determină persoanele tinere să facă boli ale bătrâneții.

Consumate zilnic, în exces și pe termen lung, energizantele distrug ficatul, dinții, inima și vasele de sânge, provocând daune ireversibile. Și totul sub ochii îngăduitori ai părinților sau apropiaților, care consideră băutura respectivă „un suc răcoritor”…

Adolescenții și tinerii adulți sunt cei mai expuși riscului de a dezvolta boli considerate „ale bătrâneții” din cauza energizantelor. În America, peste 70% dintre adolescenți consumă cafeină în fiecare zi, prin cafea sau energizante, arată un studiu recent.

Acestea sunt consumate datorită gustului lor care creează dependență prin zahărul sau îndulcitorii pe care îi conțin, dar și pentru că oferă energie datorită cofeinei și a altor substanțe insuficient studiate (guarana, ginseng, taurină).

Numai că această energie vine cu un preț foarte mare pentru sănătatea inimii și a ficatului!

Trebuie evitate mai ales energizantele care conțin efedrină, o substanță folosită și în compoziția suplimentelor pentru slăbit pentru „accelerarea metabolismului”, care poate crește periculos ritmul cardiac, glicemia și tensiunea arterială.

Alte semne ale consumului excesiv de energizante sunt palpitațiile și senzație de presiune sau gheară în piept.

Un studiu a arătat că o singură băutura energizantă poate îngusta vasele de sânge în doar 90 de minute de la consum. Iar acest fenomen poate avea consecințe devastatoare asupra inimii și creierului, deoarece sângele bogat în oxigen și nutrienți nu mai ajunge la organe vitale în mod corespunzător.

În plus, zahărul conținut de energizante contribuie la formarea depozitelor de grăsime pe ficat, determinând instalarea steatozei hepatice sau ficatul gras, o afecțiune de care suferă aproape 40% dintre adulți.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”