Dr. Teodor Bădescu: Complicațiile bolii ficatului gras

Complicațiile bolii ficatului gras sunt destul de grave pentru sănătate.

Complicațiile bolii ficatului gras apar atunci când pacienții cu probleme hepatice nu își schimbă stilul de viață. Dr. Teodor Bădescu ne-a spus în CSID.RO Live care sunt complicațiile ficatului gras.

Pacienții sunt sensibili la durere, sângerare, la simptome care produc durere. Însă, ca și diabetul, steatoza hepatică nu doare, dar are consecințe foarte grave. Deși această boală nu are simptome dureroase, ea „lucrează” în organism, putând produce consecințe foarte, foarte grave. Câteodată, mărturisetșe Dr. Teodor Bădescu, poate e bine să-l sperii un pic pe pacient, tocmai pentru ca acesta să respecte recomandările medicale recomandate. Dacă pacientul, pentru că nu-l doare, nu tratează cu seriozitate boala, poate ajunge la ciroză hepatică sau hepato carcinom.

În România, pacienților le e mai ușor să înghită pastile decât să își schimbe stilul de viață, să mănânce sănătos, să aibă un somn de calitate, să facă niște exerciții fizice. Este mai greu atunci când primesc restricții alimentare sau când li se recomandă să aibă o viață activă. Este cel mai greu să îi iei din fața telefoanelor sau a tabletei și să îi trimiți în parc sau în natură, la mișcare. Însă, în lipsa respectării acestor recomandări, pot apărea complicațiile bolii ficatului gras.

Depinde de arta medicului de a ști să responsabilizeze sau, de ce nu, să sperie pacientul și de deschiderea și bunăvoința pacientului de a înțelege că recomandările în cazul bolii ficatului gras trebuie să fie respectate. Aceasta pentru că pot exista consecințe foarte grave pentru sănătatea lui.

Cel mai important mesaj este ca pacienții să se adreseze unui centru de sănătate, să își facă investigațiile necesare și să respecte recomandările medicului, să meargă să fie monitorizat din 6 în 6 luni și urmărită evoluția pacientului în mod gradual, pentru a preveni complicațiile bolii ficatului gras.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Teodor Bădescu - Medic primar medicina interna
Teodor Bădescu este medic primar medicină internă, cu competențe solide în: endoscopie, endoscopie digestivă terapeutică. Dr. Teodor Bădescu s-a născut în București în anul 1958 și este absolvent al Colegiului național "Gheorghe Lazăr" și al Institutului Medico-Militar afiliat UMF ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar medicina interna
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult