Adormi târziu și te trezești greu dimineața? Mai multă lumină în timpul zilei îți poate rezolva problemele cu somnul

  • Publicat:
  • Actualizat:
Adormi târziu și te trezești greu dimineața? Mai multă lumină în timpul zilei îți poate rezolva problemele cu somnul
Foto: Shutterstock

Dacă insomnia nu-ți dă pace, fă o „baie” de lumină în timpul zilei. Așa vei adormi mai devreme noaptea și te vei trezi cu ușurință și odihnită dimineața, arată un nou studiu.

Faptul că ziua este mai scurtă în sezonul rece și folosim mult mai devreme lumina artificială ne poate da peste cap ritmul circadian. Chiar dacă afară e înnorat, expunerea la lumină naturală în timpul zilei ne poate ajuta să avem un somn mai bun.

Foarte multe persoane care se confruntă cu tulburări de somn apelează la medicamente sau suplimente pentru ameliorarea problemei. Însă un gest simplu precum plimbatul în aer liber, la lumina zilei, ar putea avea același efect benefic, sugerează un studiu publicat în Journal of Pineal Research.

Mai mult, o plimbare de dimineață ajută și la îmbunătățirea stării de spirit, având totodată efect benefic asupra articulațiilor.

Chiar dacă cercetarea a inclus participanți tineri, rezultatele sunt valabile în cazul persoanelor de toate vârstele și indiferent de sezon, spun autorii studiului. Deci plimbarea e benefică și iarna, dar și în celelalte anotimpuri.

Sindromul metabolic, obezitatea, bolile cardiovasculare, anxietatea, depresia, dificultățile de concentrare și memorare – toate acestea pot fi ținute la distanță dacă ne expunem zilnic la lumină naturală cât mai mult timp și facem mișcare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân