De ce ne face bine supa de pui când suntem răciți. Explicația medicului Mihaela Bilic

  • Publicat:
De ce ne face bine supa de pui când suntem răciți. Explicația medicului Mihaela Bilic
Foto: profimediaimages.ro

Supa de pui este alimentul preferat al românilor, dar nu numai, în sezonul rece, când virozele ne dau târcoale pretutindeni. Dar v-ați întrebat vreodată de ce ne face bine supa de pui, cum anume acționează asupra organismului? Iată explicația medicului nutriționist Mihaela Bilic. 

Supa de pui, bună pentru suflet și pentru răceală

„Dacă supa fierbinte vindecă sufletul, așa cum lasă să se înțeleagă titlul unei cărticele de succes, rămâne de văzut. Însă cu siguranță face bine când vine vorba de gripă și răceală.

Nu știu să vă spun cum de o farfurie cu mâncare a ajuns să facă înconjurul globului și să fie adoptată de mai multe culturi drept un remediu terapeutic. Să se fi vorbit între ele bunicile din America cu cele din China, de a ajuns supa de pui un panaceu? Oare dacă e altfel de supă, efectul este același?

Contează rețeta sau funcționează pentru orice variațiuni ale aceleiași teme? Poate fi și cu tăieței sau fidea, contribuie și făinoasele cu ceva?

Oamenii de știință nu pot explica mecanismele medicale prin care apar efectele benefice, însă rezultate concrete există: supa de pui ameliorează congestia nazală și respiratorie, ajută la deblocarea gâtului și nasului afectate de răceală și gripă”, spune dr. Bilic.

Istoria și beneficiile supei de pui

„Încă din secolul al XV-lea, supa de pui apare menționată și ilustrată în folclorul mondial drept un remediu adresat bolnavilor.

La evrei, această zeamă caldă capătă o importanță spirituală, perlele de grăsime galbenă care plutesc în supă simbolizând fericirea viitoare în cazul petrecerilor și aniversărilor. După Al Doilea Război Mondial, supa de pui și-a crescut popularitatea, deși misterul ei curativ nu a fost elucidat.

Abia în 1978, un anume Marvin Sackner încearcă să demonstreze că supa de pui este mai eficientă în ameliorarea congestiei nazale decât consumul de apă fierbinte sau ceai.

În 1980, Irwin Ziment arată că aceeași supă de pui contribuie la reducerea secreției de mucus din plămâni, responsabil de acest efect fiind aminoacidul cistină prezent în carne.

După 20 de ani, Stephen Rennard afirmă că – reducând mucusul – supa de pui ajută la scăderea activității globulelor albe din sânge, ele fiind responsabile de inflamație.

Ce rol important are ardeiul iute din supă

După lupte seculare, adevărul a învins și în sfârșit a fost acceptat faptul că celebra supă de pui poate avea un efect anti-inflamator, dincolo de credințele culturale și de miturile populare care au promovat-o.

Nu mai spun că zeama de carne este hrănitoare, ușor de digerat și stimulează apetitul, aspecte foarte importante atunci când ești răcit și fără chef de viață.

Iar dacă mai pui lângă ea și un ardei iute, vindecarea e garantată: capsaicina din structura lui are o acțiune rapidă de stimulare a glandelor respiratorii, fluidifică mucusul din bronhii și crește secreția de lichide (nasul curge, ochii lăcrimează). Ne trec toate căldurile, noi transpirăm iar virusurile mor.

Nimic mai firesc decât febra și transpirația când vine vorba de apărarea organismului, creșterea temperaturii fiind mecanismul prin care corpul nostru se apără de agenții infecțioși care au provocat boala (virusurile nu rezistă la mai mult de 38-39 de grade Celsius).

Mai aveți nevoie de argumente pentru a savura o supă de pui? La vremea de afară, mai că-mi vine să zic că e un avantaj să stai la căldurică, cu un bol de supă aburindă în față, indiferent dacă ești răcit sau nu”, concluzionează medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Substanţele care pot creşte cu 80% riscul de avort
Substanţele care pot creşte cu 80% riscul de avort
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar ar putea fi gata până în anul 2030
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar ar putea fi gata până în anul 2030