Semnele adesea ignorate ale celui mai AGRESIV cancer. Indicii pe care le vezi numai când mergi la toaletă

Cancerul de pancreas este extrem de agresiv, având cea mai mică rată de supraviețuire din cauza diagnosticului tardiv, când tratamentul are puține șanse de reușită.
  • Publicat:

Fumatul este una dintre principalele cauze ale cancerului pancreatic, una cele mai periculoase și agresive forme de cancer. Potrivit statisticilor, unul din trei bolnavi de cancer pancreatic este fumător. Alți factori de risc sunt consumul excesiv de alcool, diabetul și greutatea corporală excesivă. De asemenea, există dovezi că și anumite gene moștenite de la părinți pot influența apariția bolii. Potrivit statisticilor, cancerul de pancreas este mai frecvent la bărbați și la persoanele cu vârsta peste 40 de ani.

Din pricina localizării ascunse în cavitatea abdominală, cancerul de pancreas este mai dificil de monitorizat, iar pacienții ajung de cele mai multe ori la doctor în stadii terminale.

În aceste situații, tratamentul are puține șanse de reușită, speranța de viață a pacienților atinși de metastaze fiind de circa 3-6 luni din momentul diagnosticării. Iar vestea proastă este că 50% dintre pacienți au deja metastaze când ajung la medic cu primul simptom.

Totuși, există unele semnale cărora trebuie să le dai mai multă atenție, pentru că acestea ar putea sugera că este ceva în neregulă. Diabetul instalat brusc, colorarea în galben a ochilor și pielii, mâncărimile pe piele, lipsa poftei de mâncare, oboseala nejustificată, scăderea neintenționată în greutate, arsurile abdominale, febra, frisoanele și aspectul neobișnuit al materiilor fecale sunt cele mai frecvente manifestări ale cancerului pancreatic.

Mai departe detaliem ce presupune aspectul neobișnuit al scaunelor în cancerul pancreatic. Dacă astfel de modificări persistă mai mult de 7 zile sau se repetă frecvent, e cazul să te adresezi medicului pentru un diagnostic corect.

Materii fecale care plutesc la suprafața apei

Scaunele plutitoare sau care se „încăpățânează” să rămână în vasul de toaletă pot fi un semn al cancerului de pancreas. Însă poate fi și o consecință a faptului că nu mănânci destule fibre și nu bei suficientă apă.

De asemenea, poate fi un indiciu că organismul nu absoarbe eficient nutrienții din alimente, mascând o posibilă problemă cu enzimele digestive. 

Gastroenterita, dispepsia și sindromul intestinului iritabil sunt alte posibile explicații ale „plutirii” fecalelor.

https://www.csid.ro/sanatate/sanatate-health/scaunul-de-culoare-galbena-indica-probleme-cu-ficatul-sau-colecistul-ce-boli-pot-fi-vazute-in-toaleta-20042380/

Scaune grase, deschise la culoare

Materiile fecale de culoare galben deschis și cu aspect uleios (afecțiune numită steatoree) pot fi semne fie ale consumului crescut de alimente bogate în grăsimi, fie ale anumitor probleme de sănătate.

Astfel de boli sunt celiachia (boala celiacă), fibroza chistică, infecția cu paraziți intestinali (giardioza), pancreatita cronică (determinată de obicei de consumul excesiv de alcool) sau chiar cancerul de pancreas.

O altă cauză a scaunelor grăsoase și deschide la culoare poate fi administrarea de medicamente pe bază de orlistat.

Mirosul urât al materiilor fecale

Mirosul urât al fecalelor poate semnala o boală autoimună sau o problemă cu pancreasul.

Alte posibile cauze ale mirosului respingător al scaunului pot fi: administrarea de antibiotice (care perturbă flora intestinală), boala celiacă, intoleranța la lactoză, colita ulcerativă, boala Crohn sau pancreatita cronică – mai ales dacă scaunele sunt grase și apar și alte simptome, precum greaţa, vărsăturile, dureri de spate şi cele abdominale, scădere în greutate.

https://www.csid.ro/sanatate/sanatate-health/constipatie-gaze-urat-mirositoare-cauze-boli-alimente-19654826/

Nevoia intensă de a defeca după ce mănânci

Senzația de balonare imediat după masă, gazele intestinale în exces și nevoia urgentă de a merge la toaletă pentru a-ți face nevoile sunt alte semne ce pot ridica suspiciunea de cancer de pancreas.

Însă există și alte explicații ale acestor manifestări. Spre exemplu, pot apărea din cauza alimentelor picante sau care sunt greu de digerat. Și consumul excesiv de cafea sau alcool poate duce la astfel de probleme.

La fel de posibil este ca proctita (inflamația mucoasei de la nivelul rectului, ultima parte a intestinului gros) să fie de vină pentru:

Proctita poate surveni și în context infecțios cu germeni patogeni proveniți din alimente contaminate (Salmonella) sau transmitere sexuală (herpes genitalgonoree, sifilis), după radioterapie pentru un cancer în zona bazinului (cancer de col uterin sau de prostată), după un tratament cu antibiotice sau antiinflamatoare, după obstrucția unui vas de sânge sau posttraumatic (după clisme agresive sau sex anal).

Constipație sau diaree

Când ești constipată, când ai diaree – sindromul de colon iritabil poate fi problema! Dar și o suferință a pancreasului poate determina astfel de probleme digestive.

Scaunele foarte moi, apoase, uleioase și urât mirositoare apar de regulă din cauza unui deficit enzimatic, care duce la o absorbție insuficientă a nutrienților din alimente. Din acest motiv alimentele sunt eliminate aproape nedigerate.

Cât despre constipație, aceasta este la rândul ei frecventă în rândul bolnavilor de cancer de pancreas, mai ales dacă se administrează frecvent analgezice pentru ameliorarea durerilor, care încetinesc procesul de digestie și determină compactarea materiilor fecale ce sunt eliminate cu greutate.

Alternanța diaree-constipație poate surveni și pe fondul consumului excesiv de laxative sau al antibioticelor. La fel cum este posibil să fie o consecință a băuturilor de tip cola, ceai sau cafea consumate în exces.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân