Cele mai bune metode de tratament pentru cancerul de pancreas

Prof. dr. Hubertus Schmitz-Winnenthal, specialist în chirurgie oncologică, ne spune care este cel mai indicat tratament pentru cancerul de pancreas.

Tratamentul pentru cancer de pancreas diferă în funcție de stadiul bolii și alți factori. Doar pentru că afectează același organ, nu înseamnă că toate cancerele dezvoltate la pancreas sunt la fel.

„Cancerul pancreatic este foarte individualizat, în funcție de profilul genetic, de evoluție, de modul în care se dezvoltă tumorile”, spune Prof. Dr. med. Hubertus Schmitz-Winnenthal, profesor de chirurgie la Universitatea de Medicină din Heidelberg, medic chirurgie viscerală cu supraspecializare în chirurgia oncologică, pancreatică, endocrină, hepatică, colorectală și minim invazivă avansată în cadrul Institutului We Care Surgery.

Terapiile moderne sunt multidisciplinare, ceea ce înseamnă că în tratamentul cancerului sunt mai mulți medici implicați. „Există o echipă formată din oncolog, radioterapeut, chirurg, chiar și psihoterapeut. Toți aceștia pun la cale planul pentru cel mai bun tratament pentru cancerul de pancreas”, adaugă specialistul.

„Adesea se începe cu chimioterapie, dacă tumora este prea mare pentru a fi operată. Chimioterapia arată comportamentul biologic al tumorii. Dacă aceasta răspunde bine la chimioterapie, înseamnă că operația poate fi adesea eficientă. Aceasta este cea mai bună situație care sporește șansele de supraviețuire în cancerul de pancreas, o boală oribilă.

În schimb, dacă tumora continuă să crească după chimioterapie, acesta este, din păcate, un semn rău”, completează profesorul Winnenthal.

Dacă are dimensiuni mici și nu există metastaze ganglionare sau la distanță, tumora poate fi operată imediat, cu șanse de vindecare. Dar de obicei, după operație, se mai recomandă o sesiune de chimioterapie pentru a ajunge la cele mai bune rezultate.

Într-un stadiu mai avansat al bolii, când există metastaze la ficat, plămâni, peritoneu sau stomac, sunt necesare mai multe ședințe de chimioterapie care pot ajuta la îmbunătățirea calității vieții.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Raluca Neagu
Raluca Neagu

Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.

citește mai mult