Ce semnale de alarmă dă cancerul de pancreas

Cu aproape 20 de ani de experiență în chirurgie oncologică și 15 ani ca specialist în tratamentul cancerului de pancreas, Prof. dr. Hubertus Schmitz-Winnenthal ne spune ce semne poate da cancerul de pancreas.

Cancerul de pancreas este una cele mai periculoase forme de cancer. Printre semnele care determină pacienții să ajungă la medic, în cele mai multe cazuri mult prea târziu, sunt durerea puternică de spate și îngălbenirea pielii și a ochilor (icterul).

Alte simptome care pot ridica suspiciunea de cancer de pancreas sunt:

  • mâncărimile la nivelul pielii
  • lipsa poftei de mâncare
  • modificarea gustului (unii pacienți spun că își pierd brusc gustul, iar mirosul de cafea sau alcool le provoacă stări de greață)
  • arsurile și durerile abdominale care radiază în zona spatelui
  • scaunele deschise la culoare și urât mirositoare sau, din contră, scaunele negre (semn al unei hemoragii digestive superioare)
  • scăderea bruscă și neintenționată în greutate
  • inflamarea vezicii biliare
  • urina de culoare închisă

„Partea cea mai neplăcută în cancerul de pancreas este că nu există simptome timpurii, în stadii de debut ale bolii, când aceasta este mai ușor de tratat. În schimb, există anumiți factori de risc care ar trebui luați în considerare.

Spre exemplu, persoana care are un istoric familial de cancer pancreatic prezintă un risc genetic crescut să dezvolte această afecțiune. La fel și fumătorii sau diabeticii”, a declarat Prof. Dr. med. Hubertus Schmitz-Winnenthal, profesor de chirurgie la Universitatea de Medicină din Heidelberg, medic chirurgie viscerală cu supraspecializare în chirurgia oncologică, pancreatică, endocrină, hepatică, colorectală și minim invazivă avansată în cadrul Institutului We Care Surgery.

În astfel de situații este indicat screeningul periodic pentru cancerul pancreatic. Acesta constă în examen medical general regulat, diverse analize de laborator (bilirubină, markeri tumorali, analize de urină), teste imagistice (ecografie abdominală, RMN, CT, PET/CT etc.) sau histopatologice (biopsie).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Prof. dr. Hubertus Schmitz-Winnenthal - Medic Specialist Chirurgie Generala, Viscerala si Oncologica
Prof. Dr. med. Friedrich Hubertus Schmitz-Winnenthal este Medic Specialist Chirurgie Generală, Viscerală și Oncologică și profesor de Chirurgie la Universitatea de Medicină Heidelberg. Profesor doctor în Chirurgie Viscerală al Universităţii de Medicină din Heidelberg, vârful medicinei ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic Specialist Chirurgie Generala, Viscerala si Oncologica
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult