Remedii constipație: 10 alimente care te scapă rapid de constipație

Ești constipat și te simți inconfortabil? Pune-ți intestinul în mișcare cu următoarele alimente care te vor ajuta să ai cât mai repede scaun.
  • Publicat:
Remedii constipație: 10 alimente care te scapă rapid de constipație
Remedii constipație: 10 alimente care te scapă de constipație

Când ești constipat, senzația de disconfort pe care o poți simți poate fi copleșitoare: durere, inflamație, hemoroizi, fisuri anale.

Toate cauzate de faptul că materiile fecale rămân în colon pentru mult timp, devenind uscate și tari odată cu absorbția apei. Atunci intestinul depune eforturi suplimentare pentru eliminarea scaunului (defecare).

Numeroase motive pot duce la constipație, de la alimentație, deshidratare, consum excesiv de carne la sedentarism (cauzele colonului iritabil, arsurilor, balonării și constipației le regăsești aici).

Deși există disponibile numeroase tratamente pentru constipație și pentru simptomele acesteia, totuși, pentru că recuperarea poate fi anevoioasă și poate dura o perioadă mai lungă de timp, cea mai bună soluție rămâne prevenirea.

Iar pentru a evita constipația și alte afecțiuni corelate cu aceasta, o dietă de calitate poate susține o digestie sănătoasă, în timp ce înmoaie și crește numărul scaunelor. Află care sunt alimentele care îngreunează digestia, pentru a știi să le eviți.

Apoi, vestea bună este că – chiar și atunci când deja suferi de constipație –, există încă o multitudine de alimente pe care le poți consuma și care au un efect laxativ natural.

Remedii naturale pentru constipație

Dieta bogată în fibre este esențială pentru atenuarea sau evitarea crizelor de constipație. Fibrele din fructe, legume, verdețuri, cereale, semințe contribuie la creșterea volumului scaunului și ușurează tranzitul intestinal.

Poți combina oricare dintre alimentele cu efect laxativ enumerate mai jos cu una dintre cele 8 băuturi cu efect laxativ.

Cartofi dulci

Cartofii dulci contribuie la mișcările intestinale, deoarece au un conținut ridicat de fibre insolubile. Acestea oferă volum scaunelor tale, ceea ce stimulează sistemul digestiv și promovează mișcările intestinale.

Prune, stafide, fructe uscate

Fructele uscate, în special prunele reprezintă un remediu foarte eficient împotriva constipației. De asemenea, ele conțin o cantitate semnificativă de fibre care susțin motilitatea intestinală, și sorbitol (un poliol cu gust dulce) care accelerează tranzitul materiilor fecale.

O singură recomandare: nu le consuma în exces pentru a evita posibile efecte secundare. (Află mai multe despre efectul prunelor asupra constipației.)

Semințe de chia

Bogate în fibre, semințele de chia contribuie la creșterea volumului scaunului și stimulează mișcările intestinale”.

„Asigură-te că bei multă apă, ceea ce ajută fibrele din semințele chia să-și facă treaba.

Semințe de in

O altă sursă excelentă de fibre solubile, semințele de in se dizolvă în apă și contribuie la facilitarea mișcării scaunelor prin intestinul gros.

Semințele de in sunt, de asemenea, bogate în fibre și acizi grași omega-3, care lubrifiează intestinele și accelerează mișcările intestinale.

Kiwi

Mai mult studii au demonstrat că un consum regulat de kiwi – în fiecare zi – scade timpul necesar scaunului de a realiza tranzitul prin intestine și totodată crește frecvența mișcărilor intestinale. Experții consideră că asta se întâmplă datorită conținutului mare de antioxidanți, fibre și apă.

Mai mult, fructul de kiwi conține o enzimă proteolitică numită actinidină care facilitează procesul digestiv prin descompunerea proteinelor.

Avocado

Avocado este bogat în fibre și conține grăsimi sănătoase care contribuie la lubrifierea intestinelor și accelerarea mișcărilor intestinale.

Chiar și doar o jumătate dintr-un avocado oferă organismului tău circa 6 grame de fibre alimentare, suficiente pentru a eficientiza tranzitul intestinal.

Cantitatea mare de magneziu conținută de un avocado absoarbe apa din intestine, înmoaie scaunele și le ajută să treacă mai ușor prin intestine.

Ulei de mentă

Singurul produs menționat care nu include fibre, uleiul de mentă ajută la atenuarea constipației, deoarece conține compuși care relaxează mușchii tractului digestiv.

Banane

Acest remediu natural bogat în nutrienți, fibre și potasiu ajută la reglarea digestiei și la facilitarea mișcărilor intestinale.

Fasole neagră

Fasolea neagră este un alt produs alimentar extrem de hrănitor care te ajută să elimini fecalele cât mai repede, datorită aportului de fibre și nutrienți precum magneziu.

Broccoli

„Broccoli conține sulforafan, un produs chimic care contribuie la îmbunătățirea digestiei și la prevenirea constipației.

Constipația cronică

Când formele de constipație sunt severe, ca un apanaj al unor afecțiuni precum „hipotiroidismul, diabetul zaharat, boala Parkinson, demenţa, depresia sau ca efect secundar al medicamentelor (analgezice opioide, medicamente folosite în tratamentul bolii cardiace ischemice sau hipertensiunii arteriale)” o dietă echilibrată poate să nu mai fie suficientă, de aceea este bine să consulți medicul pentru un posibil tratament medicamentos.

Alte alimente la fel de benefice pentru prevenirea constipației:

  • Cereale integrale
  • Citrice
  • Pere
  • Smochine
  • Dovleac
  • Salate

Citește și: 5 rețete cu ghimbir pentru constipație. Efect laxativ garantat, fără reacții adverse!

Citește și: Dieta cu iaurt de 3 zile. Slăbești, scapi de balonare și constipație!

Citește și: 10 ceaiuri care te scapă de balonare și constipație. Ajută și la reducerea poftei de mâncare

Sursă: eatthis.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”