Poți să bei vin roșu când ești pe stop? Ce spun medicii

Poți să bei vin roșu când ești pe stop, adică la menstruație? S-ar putea ca răspunsul să te surprindă. Ce spun medicii: e bine, e rău?
02.03.2021 | Paula Rotaru
Poți să bei vin roșu când ești pe stop? Ce spun medicii

Te întrebi dacă poți să bei vin roșu când ești pe stop? Răspunsul fără echivoc este: DA!

Vinul roșu poate ameliora durerile menstruale specifice dismenoreei primare, care afectează aproape toate femeile. Aceste crampe pot fi extrem de dureroase și sunt frecvent însoțite de greață, vărsături, stomac deranjat, dureri de cap, tulburări de dispoziție și dureri lombare puternice.

Încă nu se cunoaște cu certitudine motivul pentru care avem astfel de simptome la menstruație. Dar se bănuiește că un rol în treaba asta l-ar avea nivelul crescut de prostaglandine, substanțe chimice eliberate în uter în timpul menstruației.

Aceste prostaglandine determină contracția mușchilor din peretele uterin, provocând astfel dureroasele crampe. Intensitatea durerii este maximă în primele două zile de menstruație, după care nivelul de prostaglandine scade și, în consecință, simptomele neplăcute se atenuează.

Poți să bei vin roșu când ești pe stop. Dar cu măsură!

Există tot felul de pastile, alimente și remedii care te pot ajuta să scapi, cel puțin temporar, de durerile menstruale. Dar ce ai spune de o metodă prin care poți îmbina utilul cu plăcutul?

Câte un pahar (maximum două – deci nu o sticlă întreagă!) pe zi cu vin roșu în „perioada delicată a lunii” te scapă și de dureri, și de stres. Iar asta datorită conținutului bogat în resveratrol din boabele de struguri, un antioxidant care sprijină relaxarea musculară și inhibă eliberarea de prostaglandine.

Unde mai pui că resveratrolul are și alte beneficii! Ajută la fluidizarea sângelui (da, inclusiv a celui menstrual, deci adio cheaguri de sânge la menstruație), are proprietăți anticancerigene, antiinflamatoare și miorelaxante.

Iar dacă te întrebi de ce ai tot felul de pofte înainte și după menstruație – ciocolata e în top, urmată de alcool –, află că nivelul crescut de estrogen este vinovatul.

Potrivit unui studiu al experților americani de la Universitatea Illinois, femeile sunt mai pofticioase cu o săptămână înainte și după menstruație, adică la ovulație.

Explicația ar consta în faptul că, atunci când suntem la capacitate maximă în privința estrogenului, creierul nostru e mai ușor de mulțumit și consideră alcoolul, sau orice altă poftă satisfăcută, o recompensă generoasă.