Ce să mănânci (sau nu) când ai stomacul deranjat

Alimentația este foarte importantă când ai probleme digestive. Ce să mânânci (sau nu) când ai stomacul deranjat.
  • Publicat:

Alimentația este foarte importantă când ai probleme digestive. Unele alimente pot agrava problema, așa că este indicat să le eviți. Ce să mânânci (sau nu) când ai stomacul deranjat.

Prima regulă este să nu mănânci. O pauză alimentară cât mai lungă dă posibilitatea stomacului de a se repara singur.
Dacă ai avut vărsături, evită alimentele solide, dar menține hidratarea cu ceaiuri, supe clare, apă. Dacă poți mânca, încearcă bananele, bogate în potasiu, care se elimină din organism când ai probleme cu digestia.

Ce să mânânci (sau nu) când ai stomacul deranjat

Apa de orez este un remediu foarte bun împotriva scaunelor moi. Ai grijă, e nevoie de orez alb. Piureul de măr copt conține pectină, care calmează mucoasa stomacală.
Fibrele din pâinea prăjită ajută la calmarea spasmelor din stomac și ameliorează diareea. Pieptul de pui, puțină brânză tare sau cartofi copți sunt alimente pe care le poți consuma odată ce ai oprit vărsăturile.

Diaree – ce alimente sunt interzise

Alimentele bogate în fibre și grăsimi, ca nucile, alunele, semințele, cerealele integrale și unele fructe intensifică activitatea din colon și astfel nu opresc diareea. Alimentele condimentate, prăjite și cele bogate în zahăr stimulează activitatea intestinală și agravează diareea. În plus, alimentele bogate în zahăr pot fermenta și astfel o simplă infecție intestinală se poate transforma într-un episod de diaree explozivă.

Alimentele și mai ales băuturile bogate în cofeină, ceaiurile, cafeaua și sucurile carbogazoase stimulează digestia și intensifică viteza cu care bolul alimentar se mișcă prin intestine. Unele lactate pot fermenta în stomac sau pot fi prea grase și agravează diareea, în timp ce guma de mestecat și alte alimente cu îndulcitori artificiali au efect laxativ.

Alimentele care produc gaze intestinale la digerare nu sunt recomandate, deoarece dacă ești deranjat la stomac ai deja dureri, crampe și gaze în intestine. Astfel, evită varza, conopida, fasolea, broccoli, până ce stomacul tău și-a revenit și intestinele produc scaune normale.

Evită fructele și legumele crude, mâncarea grasă și lactatele, prăjelile.Lasă condimentele deoparte, o perioadă, și folosește doar puțină sare.
Dacă simptomele se agravează, apar sângerări și febră mare, sună urgent la 112.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News