Legătura piele-creier. Boli de piele declanșate sau agravate de stres

În condiții de stres, anumite boli de piele tind să se acutizeze, agravând problemele existente, inclusiv acneea.
Legătura piele-creier. Boli de piele declanșate sau agravate de stres
Foto: Shutterstock

Atât stresul pe termen scurt, cât și cel pe termen lung pot declanșa o varietate de reacții chimice și hormonale în corp. Există o legătură puternică între piele și creier, iar afecțiunile cutanate legate de stres sunt în creștere. Stresul cronic poate avea un impact negativ asupra sănătății, deoarece modificările fiziologice pot duce la hipertensiune arterială , dureri de cap și oboseală. Dar stresul poate afecta, de asemenea, aspectul părului, unghiilor și al pielii.

Despre impactul stresului asupra pielii aflăm mai multe detalii de la Dr. Iuliana Bușilă, medic specialist dermatovenerolog.

De ce este afectată pielea de stres

Stimularea sistemului nervos simpatic eliberează hormoni precum adrenalina și cortizolul. Aceste răspunsuri automate pot provoca inflamații, creștere în greutate, eliberare de histamina precum și reactivitatea și sensibilitatea pielii.

Stresul are un impact asupra sistemului imunitar, afectează somnul și poate contribui la alegeri alimentare nesănătoase. În plus, stresul agravează tulburările autoimune și afecțiunile inflamatorii, cum ar fi eczema, psoriazisul și rozaceea.

Boli de piele declanșate sau agravate de stres

În condiții de stres, afecțiunile cronice ale pielii tind să se acutizeze, agravând problemele existente, inclusiv acneea. Semnele și simptomele afecțiunilor cutanate legate de stres includ:

  • Acnee și erupții cutanate
  • Prurit (mâncărime) la nivelul pielii sau uscăciune
  • Acutizări ale eczemelor, psoriazisului și rozaceei
  • Căderea părului sau păr mai gras, mătreață, roșeață și descuamare a scalpului
  • Urticarie
  • Întârzierea vindecării rănilor
  • Linii fine și riduri, în special riduri de încruntare și pe frunte, pungi sub ochi și cearcăne
  • Unghii ce nu mai cresc, devin fragile sau se cojesc

Sfaturi pentru pacienții care se confruntă cu boli de piele legate de stres

Stresul declanșează adesea o buclă de feedback negativ. Dacă pacientul este stresat, este mai probabil să nu mai urmeze corespunzător tratamentul și rutina de îngrijire a pielii. Chiar și faptul că nu se spală pe față seara poate agrava o afecțiune dermatologică, tocmai de aceea sunt importante rutinele:

  • Respectarea rutinei de îngrijire a pielii, chiar și una simplă. Curățarea feței cu un produs de curățare potrivit dimineața și seara, utilizarea unei creme hidratantă non-comedogene cu protecție solară și respectarea tratamentelor topice recomandate. Setarea unei alarme pe telefon este o modalitate utilă pentru a menține un program.
  • Programarea exercițiilor fizice regulate atât ca avantaj pentru piele cât și pentru bunăstarea generală.
  • Activitățile regulate de gestionare a stresului, inclusiv respirația profundă, atenția, meditația, afirmațiile zilnice și scrierea unui jurnal pot avea impact pozitiv.
  • Se recomandă evitarea alcoolului, nicotinei, dulciurilor, alimentelor procesate și alergenilor alimentari cunoscuți.
  • Alocarea unui timp pentru activități de relaxare (un masaj, o baie relaxanta, o carte bună, ascultați muzică sau un podcast).
  • Păstrarea unui program de somn regulat, având în vedere că odihna ajută la creșterea stării de spirit, a cogniției și ajută organismul să facă față mai bine factorilor de stres zilnici.

Remedii și tratamente pentru bolile de piele

Remediile de acasă și strategiile de autoîngrijire pot fi o primă linie de tratament, dar este necesară o vizită la medicul dermatolog dacă problemele de piele persistă.

Afecțiunile cutanate legate de stres precum psoriazisul, rozaceea, acneea și eczema necesită adesea o intervenție medicală. Astfel, medicul dermatolog poate recomanda un plan de tratament individualizat, inclusiv medicamente orale sau topice.

În plus, tot specialistul este cel care va stabili o rutină delicată de îngrijire a pielii cu produse potrivite, inclusiv creme sau unguente tratament precum corticosteroizii topici, dar și retinoizi pe bază de prescripție medicală pentru acnee sau strategii pentru a evita scărpinarea și a calma mâncărimea precum și antihistaminice.

Totodată se recomandă ca pacientul să scrie un jurnal pentru a identifica factorii declanșatori. Sursele de stres sunt variate și pot fi legate de mediu sau emoționale, financiare, profesionale, fizice și psihologice. Cunoscând factorii declanșatori, putem încerca să îi evităm.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Iuliana Bușilă - Medic specialist Dermatovenerologie
Dr. Iuliana Bușilă este medic specialist dermatovenerologie în cadrul Clinicii de dermatologie Dr. Leventer Centre. Experienţă: Stagiu de pregătire în dermatologie la Hudläkartjänst Clinic, 01.10-30.11.2019, Stockholm, Suedia Stagiu de pregătire în dermatologie, dermatoscopie și ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân