Boala „bujorilor în obrăjori”. De ce apare acneea rozacee și cum se tratează

  • Publicat:
Boala „bujorilor în obrăjori”. De ce apare acneea rozacee și cum se tratează
Foto: Shutterstock

Ce este acneea rozacee: simptome

Acneea rozacee poate fi frecvent confundată cu acneea „simplă” sau cuperoza, însă este o afecțiune diferită, ale cărei cauze nu sunt încă pe deplin cunoscute. O combinație de factori genetici și procese inflamatorii în organism pare să fie cauza probabilă a apariției acneei rozacee. Iar anumiți factori pot agrava starea pielii, cum ar fi căldura extremă, frigul, vântul, consumul de alcool, alimente picante, stresul sau anumite produse cosmetice.

Acneea rozacee se manifestă prin înroșirea feței, în special în zona centrală și a obrajilor, de unde și denumirea de „boala bujorilor în obrăjori”, dar poate implica și fruntea, ochii (rozacee oculară), nasul sau bărbia.

Pe măsură ce afecțiunea evoluează, apar umflături asemănătoare unor coșuri sau pustule, vase de sânge dilatate (telangiectazii) și chiar îngroșarea pielii în zona centrală a feței (cu precădere în zona nasului – rinofima sau nasul mare și roșu). De asemenea, ochii pot fi roșii în permanență, pleoapele pot fi umflate și apar usturimi sau mâncărimi oculare.

Acneea rozacee parcurge 4 etape:

  1. faza pre-rozacee – pielea de pe obraji și nas devine roșie, apare senzația de arsură
  2. faza vasculară – pielea se inflamează și se umflă, iar vasele mici de sânge se măresc și devin vizibile
  3. faza inflamatorie – apar coșuri sau pustule pe suprafața pielii afectate, ochii și pleoapele se înroșesc și se umflă, apare senzația de „nisip în ochi”, crește riscul de sensibilitate la lumină (rozacee oculară)
  4. faza tardivă – pielea se usucă, se cojește, iar nasul se îngroașă și crește în volum, de la vârf spre rădăcină

Spre deosebire de acneea rozacee, acneea „simplă” afectează în general adolescenții, iar leziunile apar pe linia mandibulei, frunte, bărbie, umeri, spate și constau în apariția unor coșuri, pustule, chisturi, noduli sau comedoane (puncte albe).

Acneea rozacee apare cu precădere la persoanele cu vârsta peste 30 de ani care au pielea deschisă la culoare și este localizată în zona centrală a feței și pe obraji. Pielea este foarte sensibilă la acțiunea produselor cosmetice, putând apărea reacții adverse frecvente, cum ar fi roșeața, senzația de arsură, înțepătură sau mâncărime.

De ce apare acneea rozacee: cauze și factori de risc

Chiar dacă nu se cunoaște cu exactitate cauzele ce duc la apariția acneei rozacee, există suspiciunea că poate fi implicată o mutație genetică ce inhibă abilitatea pielii de a reduce inflamația cauzată de diverși factori. Iar acești factori pot fi:

  • dereglarea sistemului imunitar
  • expunerea la temperaturi extreme, prea frig sau prea cald
  • umiditatea crescută
  • vântul puternic
  • poluarea
  • stresul emoțional 
  • consumul de băuturi fierbinți și alimente picante
  • consumul de alcool
  • efortul fizic intens
  • aplicarea de creme pe bază de cortizon
  • anumite medicamente/suplimente (amiodarona, cortizon, vitaminele B6 și B12)

Cum se tratează acneea rozacee 

Tratamentul acneei rozacee nu este unul curativ, ci vizează controlul și gestionarea simptomelor acestei afecțiuni. În acest sens sunt recomandate următoarele:

Îngrijirea corectă a pielii – curățarea feței și hidratarea pielii cu produse blânde, fără alcool, parfumuri și conservanți, folosirea cremei de protecție solară (indiferent de anotimp).

Identificarea și evitarea factorilor care agravează starea pielii – acest lucru presupune învățarea și punerea în practică a tehnicilor de gestionare a stresului, evitarea alimentelor și băuturilor cu efect inflamator, a produselor cosmetice sau de curățenie (detergenți) care au efect iritant asupra pielii etc.

Folosirea unor produse speciale pentru calmarea roșeții pielii – medicul dermatolog poate prescrie geluri sau creme cu efect antiinflamator.

Terapie laser sau IPL (lumină intens pulsată) – acestea pot ameliora aspectul vaselor de sânge dilatate și sparte la nivelul pielii.

Administrare de creme sau geluri cu antibiotice (metronidazol, clindamicină sau eritromicină), ivermectină sau acid azelaic – aceste tratamente topice pot ajuta la ameliorarea pustulelor asociate acneei rozacee.

Antibiotice pe cale orală (doxiciclină, tetraciclină, minociclină sau eritromicină) – acestea pot fi prescrise în cazurile de acnee rozacee în fază tardivă, când afecțiunea determină manifestări inclusiv la nivelul ochilor.

Isotretinoin cu administrare topică sau orală (mai rar, când celelalte metode de tratament nu dau rezultate) – poate fi indicată pentru reducerea inflamației și inhibarea glandelor sebacee.

Picături pentru ochi – în cazul în care acneea rozacee determină simptome la nivelul ochilor (roșeață, iritații, umflături, usturimi, mâncărime) pot fi prescrise picături (ciclosporină) sau unguente oftalmice pentru ameliorarea acestora.

Tratament cu radiofrecvență și microneedling – măsuri indicate dacă acneea rozacee ajunge în stadiul de rinofima, pentru a preveni desfigurarea cauzată de creșterea exagerată a țesuturilor și vaselor de sânge.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân