Punctele albe pe buze, penis sau labii nu înseamnă herpes! De ce apar și cum se tratează

  • Publicat:
Punctele albe pe buze, penis sau labii nu înseamnă herpes! De ce apar și cum se tratează
Foto: Shutterstock

Punctele albe pe buze, numite granule sau glande Fordyce, nu trebuie stoarse precum coșurile. Acestea sunt, de fapt, puncte de grăsime vizibile în zone fără păr, așa cum sunt buzele, dar pot apărea și pe organele genitale.

Deși sunt considerate inestetice de unele persoane, punctele albe pe buze nu reprezintă un motiv de îngrijorare și nici nu trebuie confundate cu herpesul oral. Citește aici mai multe despre herpesul bucal versus herpesul genital.

Cum arată punctele albe pe buze

Granulele Fordyce sunt punctulețe (papule) mici albe sau gălbui (uneori roșii, mai ales când sunt prezente pe labii sau penis) de 1-5 mm care pot apărea pe interiorul obrajilor și/sau pe marginile buzelor, dar și pe vulvă (partea exterioară a sistemului genital feminin) sau penis.

Sunt și situații când aceste glande sebacee sunt localizate în jurul sfârcurilor sau areolelor mamare (glande Montgomery).

Spre deosebire de herpes, granulele Fordyce nu sunt dureroase și nici contagioase, deci nu pot fi transmise altor persoane. Cu toate acestea, există cazuri în care aceste glande sebacee prezente pe organele genitale pot cauza mâncărime sau se pot inflama în timpul actului sexual.

Aceste puncte de grăsime sunt ușor de observat atunci când pielea este întinsă.

De ce apar puncte albe pe buze

Punctele albe pe buze sunt vizibile la aproximativ 80% dintre adulți, acestea fiind prezente însă încă de la naștere. Ele devin mai evidente odată cu intrarea la pubertate, când modificările hormonale determină creșterea acestora în dimensiune.

Potrivit statisticilor, bărbații sunt mai predispuși la apariția acestor puncte de grăsime pe buze sau pe organele genitale. De asemenea, persoanele cu pielea grasă, cu exces de sebum au un risc mai mare să prezinte astfel de glande Fordyce mărite.

Deși e o situație foarte rar întâlnită, punctele albe pe interiorul obrajilor pot fi un semn al cancerului colorectal care are la bază mutații genetice moștenite în familie, se arată într-un raport publicat în Journal of Medical Case Reports.

De asemenea, un studiu arată că prezența punctelor albe pe buze sau interiorul obrajilor poate fi un semn de hiperlipidemie, o afecțiune genetică în care nivelul grăsimilor din sânge este crescut.

Afecțiuni dermatologice cu simptome similare granulelor Fordyce

Anumite boli de piele pot prezenta simptome oarecum similare granulelor Fordyce, cum ar fi:

Cum se tratează punctele albe pe buze

Deși nu necesită de regulă tratament și pot trece uneori de la sine, glandele Fordyce pot fi inestetice pentru unele persoane, care doresc să scape de ele.

Printre opțiunile de tratament pentru punctele albe pe buze se numără:

  • creme topice cu retinoizi
  • crioterapia (îndepărtarea leziunilor cutanate prin înghețarea lor)
  • laserul CO2
  • electrodesicarea (cauterizarea cu un ac electric și sigilarea pielii)
  • chirurgia prin micro-puncție

Ce trebuie să reții însă e faptul că punctele albe pe buze sunt normale, multă lume le are și nu trebuie stoarse precum coșurile, pentru că nu vor dispărea astfel, ba mai mult există riscul de infecție.

Cât privește remediile naturale pentru puncte albe pe buze, cum ar fi oțetul din cidru de mere, uleiul de cocos, de argan sau de jojoba, nu există dovezi științifice că ar avea vreun efect benefic.

Surse: dermnetnz.org, clevelandclinic.org, healthline.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân