10 motive pentru care simți mâncărime greu de controlat la nivelul pielii

Descoperă motivele profunde care stau în spatele senzației greu de controlat de mâncărime la nivelul pielii și nu lăsa această senzație incomodă și neplăcută să aibă un impact negativ asupra vieții tale.
  • Publicat:
10 motive pentru care simți mâncărime greu de controlat la nivelul pielii
Motive pentru care simți mâncărime greu de controlat la nivelul pielii Sursa foto: Shutterstock

Mâncărimea pielii este o senzație enervantă și deranjantă pe care mulți oameni o experimentează în diferite situații. De la înțepăturile de țânțari până la afecțiuni cutanate severe sau boli interne, există numeroase motive care pot provoca acea mâncărime greu de controlat la nivelul pielii. Această senzație persistentă poate avea un impact negativ asupra calității vieții și poate perturba somnul și starea generală de bine.

Mușcăturile de țânțari, varicela și contactul cu iedera otrăvitoare nu sunt singurele motive ale mâncărimii pielii. În acest articol, vom explora câteva dintre principalele motive pentru care simți mâncărime intensă și greu de controlat. Indiferent dacă este vorba de afecțiuni dermatologice, alergii, boli interne sau alte cauze, este important să înțelegem natura mâncărimii pielii

Piele foarte uscată

Pielea extrem de uscată poate provoca o mâncărime intensă. Pentru a ajuta la vindecarea pielii excesiv de uscate, aplicați o cremă sau un unguent atunci când pielea se simte uscată și masați ușor zona până când crema hidratantă intră în piele.

Înțepăturile de insecte

Când un țânțar te mușcă, cauza mâncărimii pielii este de obicei evidentă și mâncărimea tinde să dispară rapid. Când insectele trăiesc pe piele  sau se hrănesc cu sânge în fiecare noapte, mâncărimea poate fi de lungă durată și incontrolabilă. Insectele care pot provoca mâncărime de lungă durată includ cărăbușii de pat, păduchii și acarienii (scabie).

Afecțiuni ale pielii care provoacă mâncărime

Lista afecțiunilor cutanate care pot provoca mâncărime intensă este lungă și include:

  • Dermatită atopică
  • Varicelă
  • Eczemă disidrotică
  • Foliculită
  • Boala mână-gură-picior
  • Urticarie
  • Psoriazis
  • Neurodermatită
  • Tinea
  • Dermatită seboreică
  • Zona zoster

Cancerul de piele

Pentru mulți oameni, singurul semn al cancerului de piele este o pată nouă pe piele. Uneori, acea pată provoacă și mâncărime și poate fi singurul motiv pentru care o persoană observă pata.

Mergi la un dermatolog certificat pentru a afla dacă ai cancer de piele. Dacă ai cancer de piele, tratamentul poate elimina boala și implicit mâncărimea.

Semnal de avertizare al unei boli în interiorul corpului tău

Mâncărimea persistentă poate fi un semn al mai multor boli, inclusiv:

  • Boală de sânge
  • Diabet
  • Boală renală
  • Boală hepatică
  • HIV
  • Glandă tiroidă hiperactivă

Mâncărimea este frecventă la persoanele care au o boală ce le afectează sângele, precum limfomul Hodgkin sau limfomul cu celule T cutanate. Poate fi, de asemenea, un semn al unei boli renale avansate și apare adesea la persoanele ce sunt pe punctul de a avea nevoie de o dializă sau care primesc deja dializă. La aceste persoane, mâncărimea poate fi răspândită și deosebit de intensă în zona spatelui, brațelor și picioarelor.

Mâncărimea este, de asemenea, frecventă la persoanele care au o boală hepatică, precum hepatita C, ciroza sau ocluzia căilor biliare. Când mâncărimea este un semn al unei boli hepatice, mâncărimea începe adesea pe palme și tălpi și se extinde spre alte părți ale corpului.

Reacție alergică a pielii

Pielea noastră poate dezvolta o reacție alergică la multe substanțe. Una dintre cele mai comune substanțe care pot provoca o reacție alergică a pielii este nichelul, care se găsește în multe obiecte metalice pe care le atingem în fiecare zi. Printre obiectele care conțin nichel se numără telefoanele mobile, bijuteriile, ramele ochelarilor, fermoarele și cataramele centurilor.

Alte substanțe și produse care pot provoca o reacție alergică a pielii includ ojele, parfumurile, șampoanele, latexul și cimentul.

Dacă dezvolți o reacție alergică, probabil vei avea o erupție cutanată și o mâncărime incontrolabilă.

Reacție la plante sau viețuitoare marine

Plante – Iedera otrăvitoare este faimoasă pentru că provoacă o erupție ce provoacă mâncărimi intense, dar nu este singura plantă care poate face acest lucru.

Viețuitoare din apă – De asemenea, poți avea o erupție cutanată care provoacă mâncărime după ce intri în contact cu apa oceanelor, lacurilor sau a iazurilor.

Acest tip de mâncărime apărută în urma contactului cu apa este cauzată de paraziți care trăiesc în iazuri, lacuri sau oceane.  S-ar putea să observi și mici pete roșii pe piele. Uneori, apar și vezicule și bășici care provoacă mâncărime intensă.

Ai 65 de ani sau mai mult

Pe măsură ce îmbătrânim, pielea noastră se schimbă. Aceasta devine mai subțire și are un nivel mai scăzut de hidratare, ceea ce o va face să devină uscate. Pielea uscată poate provoca mâncărime.

Dacă mâncărimea este cauzată de pielea uscată, dermatologul poate recomanda modificări în îngrijirea pielii și utilizarea unei cantități generoase de hidratant.

Medicamente sau tratament pentru cancer

Mâncărimea poate fi un efect secundar al administrării unor medicamente, cum ar fi aspirina, analgezicele cu prescripție numite opioide și unele medicamente pentru tensiune arterială. Poate fi, de asemenea, un efect secundar al tratamentului pentru cancer.

Întreabă medicul care a prescris medicamentul sau tratamentul dacă mâncărimea poate fi un efect secundar. Dacă este cazul, medicul tău îți poate oferi sfaturi care te pot ajuta să reduci mâncărimea și să continui tratamentul.

Probleme cu sistemul nervos

Atunci când un nerv nu funcționează corect, poate provoca mâncărime a pielii. Dacă există o leziune pe un nerv ca urmare a unei boli sau unei traume, poți dezvolta, de asemenea, mâncărime a pielii. Această mâncărime tinde să apară într-un singur loc pe corp și nu va fi însoțită de nicio erupție cutanată.

Bolile care pot provoca acest tip de mâncărime includ:

  • Zona zoster
  • Accident vascular cerebral
  • Scleroză multiplă

Surse: aad.org, healthline.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân