Dacă te-ai îngrășat la vârsta ASTA riști să faci cancer de prostată

Participanții studiului nu au fost predispuși la cancer de prostată, iar studiul a fost realizat în perioada 1963-2014, cu un follow-up în 2019 pentru a depista dacă au dezvoltat boala sau nu.
  • Publicat:
Dacă te-ai îngrășat la vârsta ASTA riști să faci cancer de prostată
Foto: shutterstock

Dacă iei în greutate înainte de vârsta de 30 de ani riști să faci cancer de prostată, arată cercetările. Bărbații care pun câte 1 kilogram pe an între 17 și 29 de ani, au un risc crescut de 27% de deces produs de cancerul de prostată, arată o cercetare din Suedia.

Este foarte important ca în tinerețe să menții o greutate optimă pentru a evita apariția bolilor cu risc mare de deces.

„Cu cât știi mai multe despre factorii care produc cancerul de prostată, cu atât e mai ușor să îl previi. Factorii de risc precum înaintarea în vârstă, istoricul din familie și markerii genetici sunt singurii care nu pot fi modificați. Prevenirea creșterii în greutate în rândul bărbaților tineri este imperios necesară pentru a preveni cancerul de prostată”, a spus Dr. Marisa da Silva, de la Universitatea Lund din Malmo, potrivit The Sun.

Cancerul de prostată este cel mai comun tip de cancer în rândul bărbaților din Marea Britanie, iar anual mor peste 12.000 de bărbați.

Studiul, prezentat la Congresul European al Obezității, în Dublin, a urmărit 258.477 bărbați, a căror greutate a fost verificată zilnic, de trei ori pe zi, între vârstele 17 și 60 de ani.

Toți participanții la studiu nu au fost predispuși la cancer, iar studiul a fost realizat în perioada 1963-2014, cu un follow-up în 2019 pentru a depista dacă au dezvoltat boala sau nu.

Din numărul total de participanți, 22.348 au fost diagnosticați cu cancer de prostată, iar 4.790 au decedat. Creșterea în greutate înainte de vârsta de 30 de ani a fost asociată dezvoltării bolii.

Cercetătorii sugerează că hormonul numit IGF 1 (Factorul de creștere insulin-like I), care este crescut în rândul pacienților obezi, ar putea fi în spatele acestui risc crescut.

„Noul studiu arată impactul teribil al creșterii în greutate încă din adolescență pe care îl poate avea asupra bărbaților la vârstă înaintată. Cercetări ca aceasta reprezintă cheia prevenirii fatalităților. Chiar în acest moment, tinerii bărbați sunt bombardați de reclame la alimente ultraprocesate și oferte speciale. Guvernul ar trebui să vină cu restricții asupra reclamelor la mâncarea nesănătoasă, astfel încât alegerile sănătoase să fie mai ușoare pentru toată lumea”, a spus Katharine Jenner, membru Obesity Health Alliance.

„Menținerea unei greutăți sănătoase poate proteja împotriva multor tipuri de cancer. Este important să reamintim că și cancerul de prostată poate afecta bărbații de toate greutățile, formele și dimensiunile. Bărbații peste 50 de ani, bărbații de culoare și bărbații cu un istoric medical în familie au un risc mai mare și trebuie să facă o vizită la medic dacă sunt îngrijorați de acest aspect”, a spus Simon Grieveson, membru Prostate Cancer UK, potrivit The Sun.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”