Cancerul de prostată: simptome, diagnostic, tratament

Cancerul de prostată este în topul afecțiunilor maligne diagnosticate la bărbați, cu peste 1,4 milioane de cazuri în 2020. Află din materialul video elementele importante ale acestei afecțiuni: cancerul de prostată: simptome, diagnostic, tratament.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Cancerul de prostată este în topul afecțiunilor maligne diagnosticate la bărbați, cu peste 1,4 milioane de cazuri în 2020. Află din materialul video elementele importante ale acestei afecțiuni: cancerul de prostată: simptome, diagnostic, tratament

Prostata este o glandă pelvină care face parte din sistemul reproductiv masculin. Are aproximativ dimensiunea unei nuci, cântărește în jur de 11 grame și este situată sub vezica urinară, înconjurând uretra. Rolul glandei prostate este acela de a produce o parte din lichidul care formează materialul seminal.

Cancerul de prostată: simptome, diagnostic, tratament

Principalele afecțiuni care pot îmbolnăvi această glandă sunt: inflamația prostatei sau prostatita, adenomul de prostată, cancerul de prostată.

Cauzele cancerului de prostată nu sunt pe deplin cunoscute. Însă exista câțiva factori de risc, printre care înaintarea în vârstă, moștenirea genetică și obezitatea.

Cancerul de prostată – semne și simptome

În faza precoce, cancerul de prostată  nu are simptome. Uneori, cancerul de prostată poate avea simptome similare cu cele ale altor boli, cum ar fi hiperplazia benignă de prostată. Aceste simptome includ: urinare frecventă, nicturie (urinare frecventă în timpul nopții) asociate cu urinare dificilă, flux urinar discontinuu, hematurie (sânge în urină) și disurie (urinare dureroasă).

Simptomele cancerului de prostată avansat sunt:

  •  durere puternică și senzație de amorțeala la nivelul pelvisului;
  •  durere în regiunea lombară și toracală;
  •  pierderea în greutate și a poftei de mâncare;
  •  oboseală continuă și aparent, fără motiv;
  •  greață și vărsături.

Cancerul de prostată – diagnostic și tratament

Cele mai multe cazuri de cancere de prostată sunt depistate după vârsta de 50 de ani. Cancerul de prostată se poate trata cu succes dacă este depistat în stadii cât mai incipiente. Iar pentru acest lucru, bărbații ar trebui să meargă regulat la urolog și să facă o serie de teste și analize.

Testul PSA, examinarea rectală, rezonanța magnetică și biopsia fac parte din protocolul de diagnostic al cancerului de prostată.

După stabilirea diagnosticului de cancer al prostatei (prin puncție biopsie prostatică sau rezecție endoscopică) se stadializează boala în funcție de anumiți parametri. Aceștia sunt: dimensiunea tumorală, starea ganglionilor limfatici regionali, eventualele metastaze la distanță.
Alegerea metodei de tratament aparține medicului urolog, în colaborare cu medicul oncolog și cu radioterapeutul.

În fază incipientă, tratamentul cancerului de prostată constă în a combina radioterapia cu intervenția chirurgicală. Fiind o metodă de tratament mai puțin invazivă, radioterapia este indicată la pacienții cu speranța de viață sub zece ani și care au contraindicații pentru chirurgie.

Pentru cancerul prostatic în stadiu mediu și avansat, tratamentul presupune o combinație între cele trei tratamente: radioterapie, intervenție chirurgicală și “managementul de așteptare” – supravegherea permanentă a bolnavului. Există și un al patrulea tratament: terapia hormonală, mai ales pentru bărbații în vârstă sau cu cancer avansat. Chimioterapia este soluția finală pentru cei care nu răspund nici tratamentului hormonal.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Redactor-şef
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult