Dr. Cristian Iatagan: Cancerul de prostată este complet vindecabil dacă e diagnosticat precoce

Cancerul de prostată poate fi complet vindecabil dacă e diagnosticat precoce.
  • Publicat:
Dr. Cristian Iatagan: Cancerul de prostată este complet vindecabil dacă e diagnosticat precoce

Deși aproximativ două treimi din cazurile de cancer de prostată sunt cu dezvoltare lentă și doar o treime cu dezvoltare mai agresivă este important ca pacientul să fie cât mai repede diagnosticat. Doar astfel poate fi complet vindecat. Cristian Iatagan, un medic cu o experiență de peste 15 ani in chirurgia urologică minim-invazivă și peste 3.000 de intervenții endoscopice, laparoscopice și robotice efectuate, ne-a vorbit de cancerul de prostată din perspectiva unui medic supraspecializat în chirurgia minim-invazivă a tumorilor tractului urogenital.

Cancerul de prostată poate fi complet vindecabil

Ce se întâmplă doctore: Cum ați descrie cancerul de prostată (din punct de vedere al mortalității, șanselor de supraviețuire, momentul diagnosticului, tipuri de tratament)? 

Dr. Cristian Iatagan: În general, cancerul de prostată evoluează lent; este complet vindecabil dacă este diagnosticat precoce și tratabil cu rezultate bune în majoritatea celorlalte cazuri. Diagnosticarea în stadii localizate devine astfel aspectul cel mai important în lupta cu această boală – pentru care există mai multe tipuri de tratament. Vindecarea de cancer este realizabilă prin intervenția chirurgicală numită prostatectomie radicală; în prezent această intervenție se realizează de rutină și la noi în țară, minim-invaziv asistat robotic – utilizând tehnologia robotică DaVinci Xi. In funcție de situația particulară a pacienților se poate face radioterapie (externă sau brahiterapie), tratament hormonal, chimioterapie.

C.S.Î.D.: Care sunt cauzele apariței acestui tip de cancer?

Dr. C.I.: Cauzele apariției cancerului de prostată sunt incomplet elucidate, s-au identificat factorii favorizanți cert implicați: vârsta (diagnosticul se face cel mai frecvent după 65 de ani),

istoricul familial (riscul crește la pacienții care au avut în familie cazuri de cancer de prostată), rasa (apare mai frecvent la bărbații afro-americani), obezitatea și dieta bogată în carne.

C.S.Î.D.: Putem vorbi de prevenție în cazul acestui tip de cancer? Dacă da, în ce ar trebui să constea aceasta?

Dr. C.I.: Putem considera prevenție adoptarea unui mod de viață sănătos, sportiv, un regim alimentar echilibrat, o dietă fără un aport exagerat de carne roșie. Pe scurt, evitarea sedentarismului și obezității sunt cele mai simple măsuri de luat.

C.S.Î.D.: Care sunt simptomele care ar trebui să-l trimită pe pacient la medic?

Dr. C.I.: Simptomele ce pot apărea în stadiile mai avansate sunt nespecifice, fiind comune cu cele date de mărirea adenomatoasă (hipertrofia benignă) a prostatei sau de infecții. În prezența acestora este important un consult urologic pentru a determina ce le cauzează. Printre cel mai des întâlnite sunt: urinarea frecventă, jetul urinar slab, întrerupt, apariția sângelui în urină sau spermă, disfuncția erectilă, incontinența urinară.

Cancerul de postată poate și trebuie diagnosticat înainte de apariția simptomelor – în formele incipiente, asimptomatice – când boala este într-un stadiu curabil, vindecabil.

 

Diagnosticul cancerului de prostată

 

C.S.Î.D.: Cum se diagnostichează cancerul de prostată?

Dr. C.I.: Pentru diagnosticul cancerului de prostată la bărbații de peste 45 de ani se utilizează:

–           Testul PSA: este cel mai folosit și util instrument pentru detectarea unei condiții patologice la nivelul prostatei, fiind o analiză de sânge ce măsoară nivelul unui antigen specific prostatic. Dacă valoarea acestuia este crescută înseamnă că celulele prostatice se comportă neobișnuit. Acest lucru poate fi cauzat de apariția unui cancer de prostată, dar și de alte condiții benigne, cum ar fi infecțiile sau hipertrofia benignă (adenomul) de prostată.

–           În cadrul consultului urologic, medicul poate efectua un tușeu rectal – care îi va permite acestuia sa simtă cu ajutorul unui deget dimensiunea, forma și consistența prostatei.

–           Explorările imagistice pot fi recomandate în anumite situații. Ele sunt de mai multe tipuri: ecografia (transabdominală sau transrectală), computer-tomografia, rezonanța magnetică nucleară (RMN multiparametric de prostată – care are cea mai mare sensibilitate și specificitate dintre acestea pentru evidențierea tumorilor prostatice), scintigrafia osoasă.

Niciunul dintre aceste teste nu stabilește sau infirmă existența unui cancer de prostată. Pe baza rezultatelor lor, a vârstei și istoricului familial, urologul va aprecia care este probabilitatea de a avea cancer de prostată. În situația unei probabilități crescute se va face o puncție-biopsie de prostată (preferabil cu fuziune RMN-ecografie), singurul examen care poate stabili cu certitudine diagnosticul pozitiv de cancer de prostată.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân