Câte glande avem în corp? Explică dr. Iulia Burcea

Glanda tiroidă a adultului are o greutate de aproximativ 15-20 grame. Iată și alte informații interesante despre sistemul endocrin.
  • Publicat:
Câte glande avem în corp? Explică dr. Iulia Burcea
Dr Iulia Burcea, medic specialist Endocrinologie foto arhivă

Cel mai des vorbim despre tiroidă, însă sistemul endocrin are mult mai multe glande. Despre afecțiunile diagnosticate la medicul endocrinolog și rolul sistemului endocrin în organism am stat de vorbă cu dr Iulia Burcea, medic specialist endocrinologie.

 

CSÎD: De ce anume se ocupă endocrinologia?

Dr. Iulia Burcea: Endocrinologia este studiul medicinei care se referă la sistemul endocrin, care controlează hormonii. Endocrinologii sunt medici special pregătiți, care diagnostichează boli legate de glande.

CSÎD: Ce este sistemul endocrin?

Dr. Iulia Burcea: Sistemul endocrin este unul din principalele sisteme care asigură menținerea capacității celulelor înalt specializate în coordonarea activităților celulelor și a comunicării dintre acestea. Produsul unei glande endocrine, hormonul, este eliberat direct în sânge, de unde este transportat la organele țintă, sediul acțiunii sale. Sistemul endocrin exercită efecte importante asupra dezvoltării, creșterii și metabolismului.

De ce eliberăm hormonii

CSÎD: Cum sunt produși hormonii?

Dr. Iulia Borcea: Hormonii sunt eliberați de către glandele endocrine ca răspuns la semnale din interior, semnale nervoase sau din exterior (mediul înconjurător), iar producția și eliberarea lor este coordonată de anumite ritmuri interne (bioritmuri).

CSÎD: Ce sunt bolile endocrine?

Dr. Iulia Burcea: Bolile endocrine sunt caracterizate, de obicei, de stări de exces (hiperfuncție) au de deficit (hipofuncție) de hormoni, cât și de patologie tumorală. Diagnosticul acestor patologii se bazează pe identificarea disfuncțiilor hormonale prin teste de laborator, în contextul unor consecințe clinice (semne și simptome specifice).

8 glande endocrine sunt în sistemul endocrin

CSÎD: Ce alte glande în afară de cea tiroidă avem în organism?

Dr. Iulia Burcea: Sinteza hormonilor are loc în organe înalt specializate, care se numesc glande endocrine. Glandele endocrine recunoscute în mod clasic sunt: hipotalamusul endocrine, hipofiza, epifiza, tiroida, paratiroidele, pancreasul endocrine, suprarenală și gonadele (ovarul și testiculul). Există, însă, și alte celule sau țesuturi care au secreție endocrină, precum țesutul adipos (secretă leptina, un important reglator al greutății) sau tubul digestiv (secretă colecistokinina și ghrelina).

 Ce rol are hipofiza în sistemul endocrin

CSÎD: Ce rol are hipofiza?

Dr. Iulia Burcea: Dintre acestea, hipofiza este considerată glanda centrală a sistemului endocrin, aceasta realizând, alături de hipotalamus, coordonarea tuturor glandelor endocrine.

CSÎD: Ce este și ce funcție îndeplinește tiroida?

Dr. Iulia Burcea: Tiroida este o glandă endocrină în formă de future, localizată la nivelul gâtului. Are doi lobi, conectați prin istmul tiroidian și este bogat vascularizată. Secretă hormoni care coordonează multe funcții din organism, cum ar fi modul în care corpul utilizează energia, consumă oxigenul și produce căldura, aceștia fiind tiroxina (T4) și triiodotironina (T3). În timpul primilor ani de viață, secreția adecvată a hormonilor tiroidieni este crucială pentru dezvoltarea creierului. Tiroida adultului are o greutate de aproximativ 15-20 grame.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân