Conf. univ. dr. Cristian Surcel: adenom versus cancer de prostată

Conf. univ. dr. Cristian Surcel, medic primar urolog, trece în revistă diferențele dintre adenomul de prostată și cancerul de prostată.

În cadrul interviului video pe care ni l-a acordat, conf. univ. dr. Cristian Surcel explică faptul că diferența dintre cele două boli o face în primul rând evoluția acestora.

„După cum știe toată lumea, cancerul este o boală gravă, care evoluează  spre extensie loco-regională și spre metastazare. Ulterior, poate evolua spre deces. Adenomul de prostată este tumora benignă a prostatei, este opusul cancerului.

Și adenomul de prostată este o boală evolutivă, dar evoluția nu este spre deces, ci spre complicații care, ulterior, trebuie tratate chirurgical. Inclusiv intervenția chirurgicală este considerată o complicație a adenomului de prostată, dacă se ajunge la acest stadiu.

Din păcate diferențele clinice dintre cancerul de prostată și adenomul de prostată sunt foarte fine. Și pentru medic e dificil să le deosebească. În general, pacienții se prezintă cu aceeași simptomatologie. Diferențele sunt subtile între cancerul de prostată și adenom și țin de evoluția simptomelor acestor două afecțiuni” ne-a declarat conf. univ. dr. Cristian Surcel.

Principalele simptome care pot însoți atât cancerul de prostată, cât și adenomul sunt cele legate de urinare.

„Majoritatea pacienților spun că urinează greu, jetul este slab, noapte se trezesc să urineze. Au senzație iminentă de a urina, trebuie musai să meargă la toaletă. Aceștia pacienți pot urina foarte des, inclusiv ziua. De asemenea, au senzația de golire vezicală incompletă” descrie conf. univ. dr. Cristian Surcel principalele simptome pe care le descriu pacienții.

Sfatul specialiștilor este ca aceste simptome să fie semnalate medicului de familie și specialistul urolog cât mai repede. Aceasta pentru că diagnosticul de precizie și tratamentul contează enorm, mai ales pentru evoluția cancerului.

Ce recomandări suplimentare au specialiștii pentru bărbații de vârsta a doua și a treia, vârste de la care crește riscul celor două afecțiuni, puteți afla din interviul realizat cu conf. univ. dr. Cristian Surcel, medic primar urolog.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Cristian Surcel - Medic primar urolog
Dr. Cristian Iulius Surcel – Medic primar urologie în cadrul clinicii Medicum, Doctor în Ştiinţe medicale, Masterat în Sănătate Publică. Autor și co-autor a 9 monografii, 18 capitole de carte publicate la nivel național și internațional. Absolvent a 8 Masterclass-uri în Urologie ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar urolog
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult