Dr. Beatrice Anghel: tratamente moderne în cancerele ginecologice avansate

Dr. Beatrice Anghel explică ce tratamente moderne se pot aplica în stadiile avansate.

Dr. Beatrice Anghel, medic specialist radioterapie în cadrul Centrului Oncologic Sanador, ne-a explicat în cadrul CSID.RO Live care sunt tratamentele moderne în cancerele ginecologice. 

Dr. Beatrice Anghel ne-a spus încă de la început că atunci când o pacientă oncologic ajunge la medic în stadii mai avansate, se aplică o terapie multimodală. Poate fi nevoie de tratament chirurgical, poate e nevoie de tratament chimioterapic sau radioterapie. Există o comisie multidisciplinară și în cadrul ei se hotărăște care sunt pașii ce trebuie făcuți pentru a lua cea mai bună cale terapeutică pentru acea pacientă.

Dintr-o comisie multidisciplinară fac parte medicul oncolog, medicul radiolog, medicul radioterapeut, chirurgul și cel anatomopatolog. În anumite situații, spune Dr. Beatrice Anghel, pot face parte din comisie și medici din alte specialități conexe care participă la găsirea celei mai bune soluții pentru acea pacientă.

Brahiterapia: ce este și cum ajută

Dr. Beatrice Anghel spune că brahiterapia este o modalitate de tratament ce poate completa varianta chrirgicală sau poate fi făcută în secvența de tratament radio-chimioterapie, în cancerul de col, de exemplu, inoperabil. În cazul în care există un cancer de col operat, dar care are niște factori de prognostic nefericiți, pacientei i se poate recomanda și brahiterapia. Aceasta este o iradiere internă prin care medicii obțin un control local asupra cancerului. Brahiterapia poate reuși câteodată ce nu se reușește prin intervenția chirurgicală, fiind o procedură nedureroasă, care se face sub anestezie, ambulatoriu. În cazul cancerului de col, de exemplu, ea presupune introducerea unui dispozitiv de plastic în vaginul pacientei prin care se iradiază local. „Aceasta se efectuează pe baza tomografiei sau a RMN-ului care arată localizarea tumorii”,  completează Dr. Beatrice Anghel.

În cazul cancerului de col uterin local avansat inoperabil și pacienta și-a terminat secvența radio-chimioterapică, brahiterapia este absolut necesară ca parte integrantă din tratament. Înaintea acestei proceduri este nevoie de un consult anestezic, astfel încât medicul să știe cum să poată anestezia pacienta care va primi această iradiere localizată. „Ceea ce face brahiterapia este să iradieze volumul restant în urma chimio și radioterapiei”, spune Dr. Beatrice Anghel.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Beatrice Anghel - Medic specialist radioterapie
Beatrice Anghel este medic primar radioterapie în cadrul Spitalului Clinic SANADOR și a absolvit Facultatea de Medicină a Universității de Medicină Farmacie "Carol Davila" din București în 2011. După 3 ani petrecuți în rezidențiat la Institutul Oncologic "Alexandru Trestioreanu", d-na ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic specialist radioterapie
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult