Conf. univ. dr. Cristian Surcel: soluții pentru infecțiile urinare

Conf. univ. dr. Cristian Surcel, medic primar urologie, explică pe larg ce soluții există pentru persoanele care se confruntă cu infecțiile urinare recurente.

Conf. univ. dr. Cristian Surcel este medic primar urologie, specialitate care se ocupă și de diagnosticarea și tratarea infecțiilor urinare. Infecțiile urinare reprezintă probleme frecvente de sănătate, cu o incidență mai crescută la femei.

„Jumătate dintre femeile care și-au început viața sexuală dezvoltă infecții urinare simptomatice între vârstele de 18, 20 de ani și 40 de ani. Aș spune chiar că aproape toate femeile dezvoltă infecții urinare dacă facem o anamneză extrem de riguroasă. Infecțiile urinare la femei se pot autolimitează, cel puțin primul sau al doilea episod. Problema este că infecțiile recidivează. Aceasta pentru că sensibilitatea, obiceiurile persistă. De exemplu, există multe femei care prezintă constipație care este un factor de risc pentru infecțiile urinare. De asemenea, vaginitele sunt un factor de risc. Odată zona genitală contaminată, există un risc permanent de a face infecții urinare dacă nu se produce modificarea stilului de viață” ne-a declarat în interviul video conf. univ. dr. Cristian Surcel, medic primar urologie.

Infecțiile urinare apar din multe cauze, iar cea mai frecvent incriminată este bacteria  E. coli. Infecțiile urinare pot fi de mai multe feluri și diferă și în funcție de sex.

„Există ceea ce numim infecții primare, la pacienții care dezvoltă infecții fără o cauză anume. Și există infecții secundare altor cauze care sunt specifice bărbaților. Aceste cauze pot fi adenomul de prostată, un cancer de vezică etc. Există și la bărbați infecțiile primare, prostatitele, care sunt responsabile de o patologie infecțioasă inflamatorie redutabilă la bărbatul tânăr. Acesta dezvoltă inițial prostatite, iar dacă acestea nu sunt tratate corect, pot duce la prostatite cronice sau sindrom dureros pelvin” adaugă conf. univ. dr. Cristian Surcel, medic primar urologie.

Infecțiile urinare se pot manifesta prin simptome precum usturimea la urinat, urinarea frecventă, dar cu cantitate redusă de urină, febră, frisoane, dureri suprapubiene sau lombare. De asemenea, persoanele care au infecții urinare se pot confrunta cu grețuri și vărsături.

Ce e de făcut și care sunt terapiile în infecții urinare puteți afla din materialul video realizat cu conf. univ. dr. Cristian Surcel, medic primar urolog.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Cristian Surcel - Medic primar urolog
Dr. Cristian Iulius Surcel – Medic primar urologie în cadrul clinicii Medicum, Doctor în Ştiinţe medicale, Masterat în Sănătate Publică. Autor și co-autor a 9 monografii, 18 capitole de carte publicate la nivel național și internațional. Absolvent a 8 Masterclass-uri în Urologie ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar urolog
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult