Tipuri de cancere declanșate de obezitate

Există anumite tipuri de cancere asociate de-a lungul timpului cu obezitatea. Iată care sunt acestea explicate de Dr. Mihai Ionescu.
  • Publicat:
Tipuri de cancere declanșate de obezitate
Foto: shutterstock

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) definește obezitatea ca „o acumulare anormală sau excesivă de grăsime în țesutul adipos, în măsura în care sănătatea este afectată”. Criteriile acceptate în prezent pentru supraponderalitate sunt definite ca niveluri ale indicelui de masă corporală (IMC) mai mare de 25 kg / m2 și obezitatea ca IMC de 30 kg / m2. În afară de IMC, obezitatea este, de asemenea, asociată cu mai multe modificări ale stilului de viață, inclusiv un aport crescut de alimente bogate în grăsimi / energie și o activitate fizică redusă.

”În prezent, la nivel mondial, se estimează că 1,1 miliarde de oameni sunt supraponderali, dintre care cel puțin 300 de milioane sunt obezi. Cancerul afectează aproximativ 22 de milioane de persoane care trăiesc cu această afecțiune. Acest lucru îl face o problemă majoră de sănătate publică.

Studiile au arătat că în Uniunea Europeană excesul de greutate corporală reprezintă 5% din toate cazurile de cancer incident, 3,5% la bărbați și 6,5% la femei. Asta înseamnă că 27 000 de cazuri de cancer masculin și 45 000 cazuri la femei sunt asociate cu obezitatea în fiecare an.

Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului a evaluat asocierea dintre cancere și obezitate, accentul fiind pus pe anumite tipuri precum cancerul de colon, sânul feminin (în special la femeile care au realizat menopauză), cancerele endometriale sau uterine, rinichii și adenocarcinomul esofagului. Alte tipuri de cancer legate de obezitate includ cancerele pancreatice, ovariene, cervicale și de sânge.

În afară de favorizarea anumitor cancere, obezitatea este, de asemenea, legată de scăderea speranței de viață în cadrul anumitor boli neoplazice (cancere). Unele dintre cele mai importante metode de prevenire a cancerului includ consumul de țigări urmat de obezitate”, explică medicul chirurg Mihai Ionescu.

Tipuri de cancere asociate cu obezitatea

Cancerul de sân

Creșterea în greutate a femeilor este favorizată și de menopauză, iar a fi supraponderal crește riscul de cancer mamar după menopauză. Acest lucru este valabil mai ales în rândul femeilor care nu au folosit niciodată terapia de substituție hormonală. Obezitatea crește, de asemenea, riscul de recidivă a cancerului de sân si scade supraviețuirea atât în pre cât și postmenopauză.

Cancer endometrial sau uterin  

Se estimează o creștere de 2 până la 5 ori a riscului de cancer endometrial la femeile obeze și supraponderale. Spre deosebire de cancerul de sân, efectul obezității asupra riscului de cancer endometrial pare să rămână constant pe tot parcursul vieții adulte și nu este afectat de instalarea menopauzei.

Cancerul de colon și rect

Există studii care leagă cancerul intestinal de obezitate. Estimările relative ale riscului au variat de la 1,2 la 2,0. Obezitatea poate duce la dezvoltarea cancerului colorectal într-un stadiu incipient și, de asemenea, poate provoca reapariția polipilor adenomatoși, care sunt considerați precursori ai cancerului intestinal.

Cancerul renal

Există o creștere a riscului de carcinom renal și obezitate, în special la femei, cu IMC ridicat, indiferent de alți factori de risc, cum ar fi hipertensiunea și diabetul.

Cancerul de esofag

În țările occidentale, incidența adenocarcinomului esofagian a crescut odată cu creșterea ratei obezității. Studiile arată că există un risc estimat de 2-3 ori crescut de adenocarcinom al esofagului cu creșterea IMC. Există o posibilă creștere a refluxului gastro-esofagian la obezi și aceasta ar putea fi o legătură cauzală între cancerele de esofag și obezitate.

Tipuri de cancere: Cancerul de prostată și obezitatea

Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului nu a găsit nicio asociere directă între incidența cancerului de prostată și obezitate. Cu toate acestea, există o legătură între obezitate și viteza de evolutie a cancerului.

Cancerul vezicii biliare și obezitatea

Riscul de cancer al vezicii biliare crește de două ori la subiecții supraponderali. Excesul de greutate a fost, de asemenea, legat de cresterea riscul de deces cauzat de cancerul vezicii biliare”, declară medicul Mihai Ionescu, specialist în chirurgia obezității.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc