Ochi uscați și roșii? Nu doar calculatorul e de vină! Boli și medicamente care usucă ochii

Dacă ai ochi uscați și roșii, de vină poate fi privitul în exces la calculator. Dar și anumite boli sau medicamente pot cauza această problemă.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ochi uscați și roșii? Nu doar calculatorul e de vină! Boli și medicamente care usucă ochii
Sursa foto: Shutterstock

Ochi uscați și roșii? Unul dintre principalele motive pentru care inhibaţi producţia normală de lacrimi poartă numele de… calculator. Dacă priviţi într-un ecran, reduceţi la mai mult de jumătate numărul clipirilor. În mod fiziologic, clipiţi de 10-14 ori pe minut. În felul acesta, ochiul se hidratează optim. Mai sunt însă şi alte motive ale uscării ochilor. 

Fiziologic, corneea, adică suprafaţa ochilor, trebuie să fie permanent lubrifiată cu ajutorul lacrimilor. Dacă producţia de lacrimi este inhibată, indiferent de motive, părţile din faţă ale ochiului se irită şi, în ultimă instanţă, apare inflamaţia. Senzaţia e mai mult decât neplăcută şi vă poate scoate din activitatea zilnică, aşa că nu ignoraţi motivele.

Sindromul de ochi uscat – simptome

Veţi simţi în primul rând senzaţia de uscăciune oculară, apoi mâncărimi şi ulterior arsuri la nivelul ochilor, senzație de nisip in ochi care este persistenta si dureroasa, jena dureroasă la deschiderea ochilor, fotofobie moderata si scăderea tolerantei la folosirea lentilelor de contact.

Mergeţi la medicul oftalmolog să excludeţi afecţiuni grave ale ochiului. De cele mai multe ori însă veţi auzi în acest caz diagnosticul de ochi uscat. Aflaţi că specialistul poate determina inclusiv cantitatea de lacrimi prezentă în ochi la un moment dat.

Aceasta cu ajutorul testului Schirmer. Nu vă gândiţi la acest diagnostic ca la unul lipsit de importanţă. Lacrimile conţin enzime care înlătură microbii care pătrund în ochi.

Deci au rol de protecţie, iar în lipsa lor, pe lângă inflamaţii puteţi contracta cu uşurinţă infecţii. Tot ele spală praful care ajunge în mod constant la nivelul suprafeţei oculare. Deci iată încă un motiv ca lucrurile să degenereze în infecţii în lipsa lacrimilor.

Ochi uscați și roșii – care sunt cauzele

Principala cauză pentru care puteţi primi diagnosticul de „ochi uscat” este folosirea excesivă a calculatorului. Lucrul în faţa ecranului reduce numărul normal de clipiri (în jur de 14) la maximum 6 clipiri pe minut, ceea ce înseamnă secreţie lacrimală limitată.

Aşadar, e necesar să vă opriţi din când în când din lucru şi să priviţi în zare timp de 10-15 minute, ca să reveniţi la producţia normală de lacrimi.

Dacă nu reuşiţi să vă luaţi o dată pe oră această pauză minimă, folosiţi obligatoriu picături artificiale, pentru că în scurt timp veţi fi „traşi pe dreapta” de problema medicală care apare.

Aceste efecte negative ale lucrului în faţa calculatorului pot fi amplificate şi de alte date. În primul rând, femeile au un risc de 10 ori mai mare să sufere din cauza acestei condiţii patologice spre deosebire de bărbaţi.

Evident, şi dacă petreceţi prea multe ore în faţa televizorului şi mai ales aproape de ecranul lui, puteţi avea aceeaşi problemă.

Şi medicamentele pot usca ochii

Motivul ţine, se pare, de constelaţia hormonală diferită. Dacă luaţi şi anticoncepţionale, atunci vă măriţi riscurile acestei afecţiuni cu încă 10 procente.

Şi multivitaminele, dar şi medicaţia antidepresivă au repercusiuni asupra cantităţii de lacrimi naturale secretate, aşa că mare atenţie. Spre exemplu, multivitaminele se iau doar cu prescripţie medicală, după o carenţă dovedită prin analize de sânge. În rest, alimentaţia diversă vă asigură cele mai bune şi mai potrivite vitamine şi minerale.

De asemenea, dacă purtaţi lentile de contact timp îndelungat, există un risc major mai mari să suferiţi din cauza uscării ochilor.

Fumatul intervine în mod negativ în absolut toate secreţiile din corp, inclusiv în cea lacrimală.

Şi, nu în ultimul rând, ochii uscaţi pot anunţa artrita reumatoidă. Aşadar oftalmologul vă va trimite la medicul specialist reumatolog pentru investigaţii.

Lacrimile artificiale sunt o soluţie?

Lacrimile artificiale sunt o soluţie de moment. Ameliorează senzaţia de uscăciune extremă şi de mâncărime oculară. Există variante noi de medicamente, iar cea mai performantă are la bază o soluţie de hialuronat de sodiu, foarte apropiată din punct de vedere al compoziţiei de lacrima naturală.

Dacă sindromul de ochi uscat este un efect secundar al medicaţiei sau al unei boli, sistarea medicamentelor şi rezolvarea afecţiunii de bază elimină şi simptomele.

În  cazul în care au apărut deja infecţiile, medicul vă recomandă antibiotice şi antiinflamatoare nesteroidiene, dar şi un şampon special pentru pleoape. Iar dacă oftalmologul consideră că lacrimile se scurg nejustificat printr-un canal, atunci vă recomandă blocarea acelui canal.

Cu ochii „beliți” în faţa computerului

O problemă greu de rezolvat este cea care apare după folosirea îndelungată a computerului, atâta vreme cât persoana respectivă îşi câştigă existenţa cu ajutorul acestuia. Singura indicaţie corectă este să faceţi pauze nu foarte lungi, dar la fiecare 50 de minute, ca să evitaţi uscarea ochilor.

Dacă nu procedaţi corect, puteţi ajunge şi la interdicţia de a lucra o vreme la computer dacă lucrurile se complică cu o infecţie. Computerul dă iniţial senzaţia de nisip în ochi sau de corp străin. Dacă simţiţi aceste două simptome, pauza ar trebui să fie mai lungă de 15 minute la fiecare oră.

Sau devin absolut necesare picăturile care conţin lacrimi artificiale. În plus, vă mai puteţi apăra de sindromul ochiului uscat prin câteva măsuri generale de protecţie în faţa calculatorului. Purtaţi ochelari cu filtre speciale, chiar dacă nu aveţi dioptrii.

La ochelarii cu dioptrii adăugaţi şi filtre şi tratamentul antireflex care vă protejează de lumina artificială. Monitorul trebuie să stea la 50-70 centimetri de ochi. Iar lumina din cameră nu trebuie să fie slabă, deoarece forţează şi mai mult globul ocular.

Mare grijă în cazul adolescenţilor

Copiii şi adolescenţii au globul ocular în formare. Cu cât stau mai mult la calculator, cu atât se poate produce un decalaj între creşterea ochiului pe verticală şi creşterea pe anteroposterior. Rezultatul? Ochiul creşte mai mult decât o presupune vârsta şi devine miop. Deci copilul va avea nevoie de ochelari.

De asemenea, acest ochi va fi privat de cantitatea normală de secreţie lacrimală, deci mai des afectat de sindromul de ochi uscat, dar şi de infecţii.

Globul ocular se dezvoltă până la 18-20 de ani. În această perioadă, timpul maxim de expunere zilnică la computer trebuie să fie de o oră. Poate unui adolescent i se pare puţin, însă doar dacă respectă acest timp nu se perturbă fiziologia corpului uman.

Tratamentul sindromului de ochi uscat

Nu există un tratament care să stopeze evoluția sau să vindece boala. Ochiul uscat se tratează prin aplicarea de lacrimi artificiale (ziua), geluri lacrimale (noaptea). Acestea ajută la diminuarea simptomelor de mâncărime și uscăciune.

Când afecțiunea apare ca efect secundar al unui tratament medicamentos, simptomele vor dispărea odată cu întreruperea tratamentului respectiv.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”