De ce îți curg ochii? 15 cauze ale lăcrimării excesive

  • Publicat:
De ce îți curg ochii? 15 cauze ale lăcrimării excesive
Sursa foto: Shutterstock

Îți curg ochii? De vină poate fi fumatul în casă, vântul, praful, parfumul puternic de cameră, un obiect străin care ți-a intrat în ochi, dar și anumite afecțiuni, printre care infecția cu stafilococul auriu, diabetul sau dezechilibrele hormonale.

Lăcrimarea excesivă a ochilor poate fi pusă și pe seama unor afecțiuni mai puțin știute. Vezi mai jos care sunt acestea.

Sindromul de ochi uscat

Motivul pentru care îți curg ochii întruna poate fi sindromul de ochi uscat, care constă într-o disfuncție a filmului lacrimal. Acesta mai poartă denumirea de kerato-conjunctivită Sicca sau xeroftalmie.

Sindromul de ochi uscat poate fi cauzat de: expunerea prelungită la aer condiționat, ecranul laptopului, telefonului, televizorului, frecvența redusă a clipitului, dezechilibre hormonale, carența de vitamina A, dezechilibre hormonale, purtarea lentilelor de contact sau anumite medicamente (antihistaminice, contraceptive, antihipertensive, citostatice etc.).

Conjunctivita (ochiul roșu)

Conjunctivita este o cauză frecventă a lăcrimării excesive a ochilor, atât la adulți, cât și la copii. Poate afecta fi un ochi, fie pe ambii, cauzând înroșirea ochilor, mâncărime, usturime, senzație de nisip în ochi și secreții oculare.

Printre cauzele conjunctivitei se numără infecțiile bacteriene sau virale, dar aceasta poate fi declanșată și de polen, cosmetice, parfumuri sau produse chimice.

Alergiile

Mâncărimile, tusea, strănutul, secrețiile nazale și lăcrimarea excesivă pot fi semne ale unei alergii. Acestea pot fi cauzate de blana animalelor, mucegai sau polen și se ameliorează cu picături de ochi și medicamente antialergice.

Canale lacrimale blocate

Infecțiile sau inflamațiile oculare, traumatismele, tumorile sau chiar procesul natural de îmbătrânire pot favoriza blocarea canalelor lacrimale, ceea ce poate duce la apariția unor semne și simptome precum lăcrimarea excesivă, ochi roșu, dureros, secreții oculare, vedere în ceață sau inflamații dureroase lângă colțul extern al ochiului.

Entropion

Această afecțiune a ochiului constă în răsucirea marginii libere a pleoapei spre interior, ceea ce înseamnă că pleoapa nu se închide corespunzător când clipim. În consecință, apar simptome precum lăcrimarea în exces a ochiului, senzația de corp străin în ochi, sensibilitate la lumină.

Abraziunea corneeană

Nisipul, lentilele de contact și alte corpuri străine pot zgâria suprafața corneei, afecțiune ce poartă numele de abraziune corneeană. Aceasta se manifestă prin ochi roșii, fotosensibilitate, durere și lăcrimare excesivă.

Trichiaza

Aceasta este o inflamație a conjunctivei cauzată de o deviație a genelor spre interior (ca urmare a unei infecții sau a unui traumatism), care duce la apariția disconfortului și a lacrimilor în exces.

Blefarita

Înroșirea și inflamarea marginii pleoapei, mâncărimile ochiului, lăcrimarea excesivă, apariția crustelor la baza genelor și senzația de ochi lipiți sunt simptome ale blefaritei. Această afecțiune este cauzată, de regulă, de o infecție cu stafilococul auriu, alergii, dermatită, rozacee, praf, poluare, diabet, produse de machiaj sau dezechilibre hormonale.

Alte posibile cauze pentru care îți curg ochii sunt: infecțiile sinusurilor (sinuzita), afecțiunile tiroidiene, artrita reumatoidă, sindromul Sjogren, paralizia Bell, chimioterapia sau radioterapia.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Chips-uri din Salam Săsesc și Corndog cu Crenvurști din Piept de Pui