Cele mai importante analize care trebuie făcute periodic la ginecolog

Cele mai importante analize care trebuie făcute periodic la ginecolog
Foto: Shutterstock

În ultimii ani, medicii ginecologi au observat o tendință îmbucurătoare: tot mai multe tinere aleg să nu mai neglijeze controlul anual de rutină. Însă nu este suficient, pentru că încă ne clasăm pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește numărul femeilor care au făcut măcar o dată în viață un test Babeș Papanicolau.

Consultul și investigațiile nu trebuie tratate superficial. De aceea, este foarte important să afli ce investigații trebuie să faci în funcție de vârstă.

Aflăm mai multe detalii de la dr. Cristian Jumuga, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Consult genital, ecografie transvaginală, test Babeș Papanicolau

Indiferent de vârstă, atunci când vine vorba despre evaluarea anuală de rutină, specialiștii atrag atenția că există o triadă de la care medicul nu trebuie să se abată.

Este vorba despre consultul clinic genital care trebuie să fie dublat întotdeauna de o ecografie transvaginală și, respectiv, testarea Babeș Papanicolau.

Această triadă trebuie să fie nelipsită. Nu putem vorbi despre o evaluare de rutină din care să lipsească vreuna dintre cele 3 menționate.

Testarea HPV, obligatorie după 30 de ani

„Dacă vorbim despre femeia de peste 30 de ani, vorbim și despre testarea HPV periodică, care desigur, se recomandă la diferite intervale. Eu spun la 3-5 ani, ghidurile din România spun o dată la 5 ani.

Pe lângă acestea putem indica, în funcție de vârsta pacientei, și testele infecțioase. De exemplu, la o femeie tânără de 25 de ani care vine la evaluarea de rutină și pe care nu o supără nimic e bine să ne gândim si la testarea chlamydia, mycoplasma și ureaplasma.

Sunt bacterii asimptomatice, dar care pot face mult rău. Aflăm mult mai târziu că o femeie a avut, la un moment dat, o asemenea infecție atunci când vine la consult și se plânge de faptul că nu reușește să obțină o sarcină. Atunci noi aflăm că trompele sunt obstruate sau înfundate, așa cum spun pacientele”, a declarat Dr. Cristian Jumuga, medic specialist obstetrică ginecologie.

Medicul ginecolog este cel care răspunde și de sănătatea sânilor

În discuția despre sănătatea femeilor, nu trebuie să omitem importanța examinării sânilor. Este esențial ca, în timpul evaluării ginecologice, să se facă și o evaluare senologică, inclusiv un consult clinic al sânilor și o ecografie mamară.

Pentru femeile de peste 40 de ani, mamografia periodică este esențială pentru depistarea precoce a cancerului de sân. Pentru că și de sănătatea sânilor tot medicul ginecolog este responsabil.

„Să nu uităm că tot ginecologul este cel care răspunde și de sănătatea sânilor. Atunci când fac o evaluare ginecologică, în aceeași ședință, ori de câte ori este posibil, fac și evaluarea senologică. Asta înseamnă un consult clinic al sânilor, dublat de ecografie mamară. Iar dacă pacienta are peste 40 de ani nu trebuie să uităm de mamografie periodică. Scopul este acela de a depista precoce orice debut al cancerului la sân.

Întotdeauna le recomand pacientelor mele și evaluarea senologică. Așa cum își doresc o evaluare anuală a aparatului genital, deși nu le supără absolut nimic, la fel de bine această evaluare trebuie să fie dublată de evaluarea sânilor. Cu alte cuvinte, am început să mergem la ginecolog pentru evaluarea aparatului genital, ne evaluăm și sânii”, adaugă Dr. Cristian Jumuga.

Cât despre vârsta optimă la care trebuie să facem primul consult ginecologic, medicii sunt fermi: la debutul vieții sexuale. Evident, în cazul unor probleme, tinerele trebuie să meargă la medic indiferent de acest aspect, al începerii vieții sexuale.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristian Jumuga - Medic specialist obstetrică-ginecologie
Doctorul Cristian Jumuga este medic specialist obstetrică-ginecologie, devotat sănătății femeii. Oncologia ginecologică este principala sa preocupare pentru că este convins că menirea lui  este aceea  „de a face bine”, abordând clinic, imagistic și, după caz, chirurgical, într-o ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân