Testul Papanicolau – de ce nu se mai recomandă după vârsta de 65 de ani și care sunt excepțiile

  • Publicat:
  • Actualizat:
Testul Papanicolau - de ce nu se mai recomandă după vârsta de 65 de ani și care sunt excepțiile
Sursa foto: Shutterstock

Testul Papanicolau este o investigație pe care orice femeie cu vârsta între 20 și 65 de ani trebuie să îl facă anual sau măcar o dată la 3 ani, ca metodă de screening împotriva cancerului cervical.

Multe doamne se întreabă însă de ce în cadrul campaniilor de testare gratuită HPV nu sunt acceptate și femeile cu vârsta peste 65 de ani. Oferim explicațiile, dar și excepțiile în rândurile de mai jos.

Testul Papanicolau după 65 de ani, opțional

O femeie cu vârsta peste 65 de ani nu trebuie să mai facă testul Papanicolau decât în cazul în care este monitorizată de medic deoarece la testele precedente (efectuate în ultimii 5 ani) au fost descoperite celule anormale. În caz contrar, nu se justifică efectuarea unui test Papanicolau după această vârstă.

Se estimează că durează între 10 și 20 de ani ca infecția cu virusul HPV să determine modificări la nivel celular ce pot favoriza instalarea cancerului cervical sau de col uterin.

În România, cele mai multe femei diagnosticate cu cancer de col uterin au până în 45 de ani.

Dacă ultimele 3 teste Papanicolau făcute înainte de 65 de ani au avut rezultate normale, este foarte puțin probabil ca după această vârstă să se mai dezvolte cancerul de col uterin și, drept urmare, nici testul Papanicolau nu mai este necesar.

Citește și: Testarea HPV după un rezultat anormal al testului Babeș Papanicolau

Care sunt excepțiile

În schimb, dacă o femeie ajunsă la această vârstă nu a făcut niciodată testul Papanicolau sau rezultatele precedente sunt anormale, cu siguranță investigația este în continuare recomandată.

Potrivit CDC, screeningul pentru cancer cervical prin efectuarea periodică a testului Papanicolau poate fi indicat și după vârsta de 65 de ani dacă:

  • există un istoric medical de leziuni cervicale
  • imunitatea este foarte scăzută
  • în cazul femeilor ale căror mame au luat în timpul sarcinii dietilstilbestrol, un medicament hormonal puternic, prescris din 1946 până în 1977 femeilor gravide pentru a preveni avorturile spontane și pentru a trata hemoragiile din timpul sarcinii

Simptomele cancerului de col uterin

Printre semnele specifice cancerului cervical se numără:

  • sângerarea vaginală după instalarea menopauzei
  • durerea sau senzația de presiune abdominală în timpul actului sexual
  • secrețiile vaginale neobișnuite, urât mirositoare
  • dureri lombare nejustificate, care persistă de-a lungul timpului

Testul Papanicolau este o investigație foarte simplă, durează doar 5 minute, nu doare și se poate efectua în cadrul unui control ginecologic de rutină. Dacă ai peste 65 ani, vorbeşte cu medicul tău pentru a stabili dacă mai este nevoie să continui efectuarea procedurii. Dacă ai cel puţin 3 teste negative şi nu ai avut rezultate anormale în ultimii 10 ani, medicul îţi poate recomanda să te opreşti. De asemenea, medicul poate face această recomandare şi femeilor care au suferit o histerectomie totală.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân