6 simptome ascunse care pot indica un deficit de vitamina A

Descoperă importanța acestei vitamine și simptomele care pot indică dacă suferi de un deficit de vitamina A!
  • Publicat:
6 simptome ascunse care pot indica un deficit de vitamina A
6 simptome ascunse care pot indica un deficit de vitamina A sursa foto: shutterstock

Vitamina A ne ajută în ceea ce privește buna funcționare a vederii, sistemului imunitar, reproducerea și metabolismul, precum și în buna funcționare a inimii, plămânilor, rinichilor și creierului. Dar rolul său nu se oprește aici. Vitamina A are, de asemenea, proprietăți antioxidante, care pot ajuta la protejarea celulelor de deteriorarea radicalilor liberi.

Vitamina A poate fi obținută prin consumul de diferite alimente, cum ar fi somonul, spanacul și alte legume cu frunze, lapte, brânză, gălbenuș de ou, ficat de vită, broccoli, dovlecei, morcovi, pepene galben, mango și caise. În plus, vitamina A poate fi găsită în cantități mari în unele produse destinate pentru micul dejun, precum cerealele.

Cantitatea optimă de vitamina A

Cantitatea ideală de consum a vitaminei A este diferită, în funcție de sex persoanei. Femeile adulte ar trebui să consume aproximativ 700 de micrograme de vitamina A în fiecare zi, în timp ce recomandarea zilnică pentru bărbați este mai aproape, de aproximativ 900 de micrograme pe zi.

Nu ești sigur dacă ai nevoie de suplimente de vitamina A?

Cantitate suficientă de vitamina A poate fi obținută din surse alimentare. Trebuie însă să fii atent la supradozaju, cu vitamina A. Prea multă vitamina A poate fi dăunătoare, dar unele persoane pot avea nevoie de suplimente de vitamina A.

Persoanele care suferă de malnutriție, care au o tulburare pancreatică, boală inflamatorie sau rujeolă ar putea avea nevoie de suplimente cu vitamina A.

Simptome care pot apărea în cazul unui aport ridicat de suplimente cu vitamina A

Dacă consumi prea multă vitamina A sub formă de suplimente, este posibil să ai parte de diferite simptome neplăcute:

Pe termen lung, consumul de prea multă vitamina A poate provoca simptome cum ar fi:

Simptome care pot apărea în cazul deficitului de vitamina A

La fel ca și în cazul unui aport mare de suplimente cu vitamina A, deficitul de această vitamină poate cauza diferite simptome neplăcute și uneori îngrijorătoare.

  1. Piele uscată

Vitamina A este importantă pentru formarea și repararea celulelor pielii. Deficitul de vitamina A nu este singurul motiv pentru pielea uscată, eczeme și alte probleme ale pielii, dar poate juca un rol important. Se pare că retinolul, celebrul produs destinate îngrijirii pielii, este de fapt derivat din vitamina A și are multe beneficii pentru piele, inclusiv reducerea ridurilor, netezirea texturii pielii și multe altele.

  1. Ochi uscați

Alături de pielea uscată, ochii uscați pot fi unele dintre primele semne ale deficienței de vitamina A în organism. Ochii sunt protejați de un strat de lichid numit film lacrimal, care ajută la lubrifierea ochilor, menținând în același timp suprafața ochilor curată. Când filmul lacrimal nu este de bună calitate, pot apărea senzațiile de ochi uscați, iar acesta este unul dintre primele semne ale deficienței de vitamina A.

  1. Probleme cu vindecarea rănilor

Vitamina A este o componentă importantă a vindecării corecte a rănilor. Vitamina A joacă un rol în moderarea răspunsului inflamator al organismului și poate ajuta la controlul inflamației excesive. Fără suficientă vitamina A ăn organism, rănile existente nu se va vindeca corespunzător, iar acest lucru poate cauza suferințe majore.

  1. Probleme cu fertilitatea

Vitamina A joacă un rol important în reproducere, dar sunt necesare cercetări suplimentare în acest domeniu pentru a afla dacă deficiența de vitamina A este asociată cu probleme de fertilitate atât la bărbați cât și la femei. Deficiența de vitamina A este rară, cu excepția cazului în care dieta ta este precară sau prezinți câteva afecțiuni specifice. Dacă ai vreo îngrijorare cu privire la deficitul de vitamina A sau a altor nutrienți importanți din organism, cu siguranță cea mai bună variant este să discuți cu medical  de familie. Efectuarea unor teste de sânge pot fi de mare ajutor în această privință.

  1. Infecții respiratorii și ale gâtului

Deficiența de vitamina A poate fi asociată cu infecții ale gâtului, ale tractului respirator și ale pieptului. Cu toate acestea, recomandat ar fi să nu recurgi la suplimentele de vitamina A doar din cauza acestor motive. Sunt încă necesare cercetări suplimentare în acest domeniu, iar suplimentele pot avea unele efecte secundare destul de grave în cazul în care această deficiență nu este cu adevărat existentă.

  1. Creștere întârziată

Copiii care nu primesc suficientă vitamina A se pot confrunta cu încetinirea creșterii. Acest lucru se explică prin faptul că vitamina A este necesară pentru dezvoltarea corectă a corpului uman.

Mai multe studii au arătat că suplimentele de vitamina A, singure sau consumate împreună cu alți nutrienți, pot îmbunătăți creșterea.

Surse: byrdie.com, healthline.com, webmd.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân